Pagini de istorie a medicinei. Pagini de istorie universala. Pagini de istorie a Galatiului.
vineri, 11 iunie 2010
O manevra riscanta: recapisonarea acelor de seringa!
Ce vedeti in imaginea de mai sus este o dovada clara de lipsa de responsabilitate a personalului din unitatile sanitare si o ignorare grosolana a precautiunilor universale si a normelor de securitate la locul de munca. Priviti atent continutul mainii stangi al acestei doamne asistente si veti vedea 3 (TREI) seringi utilizate la efectuarea tratamentului parenteral (a injectiilor), la care cea care a efectuat manevrele s-a straduit sa puna inapoi capacelele la acele de seringa, riscand sa se intepe si chiar sa se infecteze cu o boala cu transmitere prin sange, (hepatita B, sau C, infectie HIV-SIDA).
In toate spitalele peretii sunt plini de afise prin care se atrage atentia asupra manoperelor care pot pune sanatatea personalului in primejdie, in caz ca nu sunt respectate normele in vigoare de prevenire a infectiilor si totusi mai exista asistente medicale care sunt inconstiente de riscul la care se expun.
De cate ori credeti ca este nevoie sa te intepi cu un ac infectat, ca sa contractezi o infectie cu virusul B sau C? Doar o singura data! Ce vedeti in imaginea de mai jos este de asemenea o manevra riscanta: dupa ce a efectuat perfuzia, asistenta a introdus acul provenit de la punctia venoasa a bolnavului in flaconul gol de perfuzie, manevra inutila, riscanta si costisitoare. Daca initial doar cateterul introdus in vena era potential contaminat, prin introducerea lui in sticla de perfuzie si aceasta devine potential contaminata si in loc sa ajunga la gunoiul menajer (sac negru), trebuie sa ajunga la deseuri medicale periculoase (sac galben), care se va neutraliza prin incinerare la un pret de zece ori mai mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu