Intr-o harta a orasului Galati din 1908, lucrata de George Atanasiu, "conductor de lucrari publice", spitalele din Galati sunt prezente prin 3 asezaminte: Spitalul Elisabeta Doamna, Spitalul Militar si Spitalul Spiridoniei. Nu figureaza pe harta spitalul de boli infectioase, situat in afara desenului domnului Atanasiu.
Amplasat in acelasi loc unde se gaseste si astazi, Spitalul Municipal "Elisabeta Doamna" figureaza cu 8 corpuri de cladire, putand recunoaste cu usurinta fostele pavilioane de psihiatrie (2), chirurgie (2), cel de boli interne, dermato-venerice si pavilionul administrativ. Lipseste in prezent pavilionul de la strada din fata celui administrativ, care a disparut in ultima suta de ani, in locul lui fiind in prezent parcul spitalului, unde se afla amplasat bustul dr. Serfioti Aristide unul din fondatorii spitalului, infiintat prin Decret regal de Regele Carol al Romaniei la 19.04.1984.
Spitalul militar este reprezentat in Piata Rizer, pe locul care il ocupa si astazi prin 4 corpuri de cladiri. Sa ne amintim ca prima atestare documentara a Spitalului Militar Galati este din 1832, cand in casele unui negustor galatean pe nume Neculce Petre se infiinteaza un asezamant de 15 paturi pentru osteni, la porunca colonelului Iacob Czinhak care era medicul sef al armatei moldovenesti, un fel de sectie "exterioara" a Spitalului Militar din Iasi.
In ce priveste Spitalul "Spiridoniei" cum figureaza el pe harta, amplasat in acelasi loc pe care-l ocupa si astazi, se distig pe harta 3 corpuri de cladire, care nu pot fi identificate cu cele aflate astazi in curtea Spitalului de Pneumoftiziologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu