Pagini de istorie a medicinei. Pagini de istorie universala. Pagini de istorie a Galatiului.
joi, 19 august 2010
O tragedie romaneasca: incendiul la maternitatea Giulesti
Oare cate nenorociri mai trebuie sa se intample pana cand cei responsabili de administrarea treburilor tarii sa realizeze proportiile dezastrului din sanatate? Saracia din spitale face casa buna cu boala si cu moartea si ma astept ca in perioada urmatoare numarul incidentelor grave legate de sistemul sanitar sa se amplifice.
Sa luam de exemplu lipsa de vaccinuri. Nu s-a intamplat nici in perioada comunista sa lipseasca vaccin pentru copiii nou-nascuti! Ori fiecare medic care are cat de cat cunostinte de baza despre epidemiologia bolilor tranmisibile stie ca absenta vaccinarii unor persoane determina formarea unor "buzunare" de receptivitate (lipsa de imunitate) la boala infectioasa, prin care acesta persista intr-un teritoriu si care la randul lor pot deveni surse de infectie intr-o epidemie. Decenii intregi de profilaxie prin imunizare nationala sunt date peste cap de golurile in aprovizionarea cu vaccin, iar capetele luminate din Comitetului National de Vaccinologie nu sunt straine de toate aceste aventuri cu vacinurile pentru copii. Stim cu totii ca daca ai scapat un copil de la o imunizare si ti-a devenit "omis", este greu sa-l recuperezi, uneori imposibil, iar vaccinarea la alte varste decat cele indicate poate creea imunizari incomplete. Acest lucru il stie si Ministerul Sanatatii, care mai are deja o problema de acest gen, cea a copiilor ai caror parinti lucreaza in strainatate si care nu sunt vaccinati precum si cea a copiilor care se intorc in tara din strainatate si pe care nu-i mai cauta nimeni sa-i cuprinda in catagrafii. Imi aduc aminte de situatia din fostele tari socialiste ale URSS dupa 1990, cand lipsa de vaccinare a populatiei, combinata cu mari migratii de populatie dintr-o zona a fostei uniuni in alta, datorita tensiunilor etnice, a dus la valuri epidemice de difterie. Numai in Moldova vecina au fost peste 1000 cazuri in epidemia din 1994-1995, cu numeroase decese. Catre asta tindem?
Esecul altui program national de imunizare, cel impotriva virusului HPV al papilomatozei umane implicat fara dubii in etiologia cancerului de col uterin, este o alta palma data pe obrazul aceluiasi Comitet National, incapabil sa promoveze un proiect care a costat bugetul sanatatii milioane de dolari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu