Nu ştiu câtă lume cunoaşte că după americanii care au lansat pe 6 si 9 august 1945 bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, un rus ocupă locul 3 în clasamentul criminalilor în masă: Alexandru Marinesko. Cine a fost acest individ blestemat de miile de familii germane care şi-au pierdut într-o clipă fraţii, fiii, surorile, sau părinţii din cauza lui?
Alexandru Marinesko, Saşa, cum i se spunea s-a născut la Odesa în 1913, dintr-o familie mixtă, tată român şi mamă ucrainiancă.
Pe numele său Ion Marinescu, tatăl lui Saşa a locuit în Galaţi în mahalaua Bădălanului, iar pe la începutul secolului al XX-lea era marinar în cadrul flotei de la Dunăre. Simpatizant al mişcarii socialiste care se înfiripa în portul Galaţi, dar şi o fire rebelă şi recalcitrantă, pe fondul consumului de alcool, matelotul Marinescu îşi pierde controlul într-o discuţie cu un ofiţer şi îşi loveşte superiorul. Pentru a scăpa de Curtea Marţială fuge din Galaţi şi dupa mai multe peripeţii ajunge în Odesa, unde îşi schimba numele prin rusificare în Marinesko. Fiul său crescut de mic în doctrina bolşevică, va urma cariera tatălui, devenind marinar şi în acelaşi timp activist consomolist. Organizaţia de tineret a comunistilor sovietici îl va trimite în Colegiul marin din Odesa, dar şi în taberele militare organizate în diverse locaţii şi pe diverse nave din Marea Neagră.
Urmând cariera militară tânărul locotenent slujeşte pe mai multe nave militare, iar apoi este detaşat la flota de submarine din Marea Baltică. Inteligent, bine construit fizic şi bolşevic convins, Marinesko urcă treptele carierei militare în marina sovietica devenind comandant de submarin. În această calitate va intra în războiul al II-lea mondial, participând la mai multe operaţiuni, adunând ordine şi medalii sovietice şi sporindu-şi faima. În 1944 scufundă cu torpilele o barjă purtătoare de artilerie grea, Helena, iar în toamna aceluiaşi an încearcă să torpileze nava Siegfried, un cargou modest, dar nu-l nimereşte. Furios Marinesko ordonă ieşirea submarinului la suprafaţă şi atacarea navei germane cu tunul de la bord. Puternic lovit, Siegfried nu se scufundă în apele reci ale Balticii, aşa cum va raporta Marinesko, ci va naviga puternic avariat până la Danzing.
La începutul anului 1945 Marinesko va înscrie în cronica marinei ruse o pagina de eroism (dupa ruşi) sau de criminal de războiu (după germani), torpilând o navă de pasageri cu civili şi militari germani Wilhelm Gustloff şi ucigând 9000 de oameni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu