vineri, 23 noiembrie 2012

Prima atestare documentară a oraşului Galaţi

Coperta interioară a cărţii aflată la Biblioteca de Stat a Bavariei, (disponibila pe Google books)
În 1541 apărea la Viena cartea lui George Reicherstorffer cunoscută sub numele de "Chorographia Moldaviae" scrisă după voiajele acestuia în părţile noastre în anul 1527 şi în 1535. Nu ştim dacă Reicherstorffer a ajuns şi la Galaţi deşi el se laudă că a cunoscut toate hotarele Moldovei şi a vizitat toate aşezările, cert este ca încă din prima sa ediţie este specificat textul următor:
"Mai sunt două cetăţi bine întărite cu ziduri puternice, cum este cetatea nouă  Romaniwijwar aşezată pe un şes lângă râul Zered, care se varsă în Danubius. Cealaltă este cu numele de Romaniwasar, după cum acestea ocupă de o parte şi de alta cele două laturi, tot aşa Danubius le desparte pe amândouă şi curge prin mijloc împărţind de-o parte şi de alta cele două ţări. Una priveşte spre Moldova şi cealaltă spre Transalpina, având şi Danubius pe cursul său două târguri aşezate de-o parte şi de alta a locului de trecerea a fluviului, adică Barilla&Galaczs pe care trecerea fluviului le desparte frumos într-o armonioasă ordine a naturii.”
Textul este destul de controversat şi confuz, el atrăgând critici din partea specialiştilor încă de la apariţia sa, dar constituie prima dovada certă a existenţei unor târguri ("oppida")  la Galaţi şi la Brăila. Interesante sunt însă detaliile cu privire la cele două cetăţi Roman, Romaniwijwar (Romani-("ui-var", ungureşte înseamnă "oraşul nou"), deci Romanul Nou situat la şes lânga râul Siret (Zered) şi Romaniwasar ("vasar": ungureşte înseamnă "târg"), deci Târgul Roman. Se înţelege că cele două oraşe sunt diferite şi ele vor apărea a fi diferite inclusiv în "Descriptio Moldavie" a lui Dimitrie Cantemir. Deşi localizarea acestui târg este confuză ca de altfel şi descrierea trecerii fluviului între Galaţi şi Brăila, de ce să nu luam în calcul că poate la data vizitei autorului între cele două oraşe curgea Dunărea?
Cartea lui George Reicherstorffer "Chorographia Moldaviae" a avut în Evul Mediu mai multe ediţii, puţin modificate de la una la cealaltă, dar cea din 1595 are anexată şi o hartă a Moldovei pe care se văd oraşele Galaţi şi Brăila. Se presupune (Paul Paltânea) că harta este o ilustraţie după harta polonezului Martin Broniowski din lucrarea "De beizdedea bis in Tartariam", care avea la rândul ei la bază harta azi pierdută a lui Richard Wapowski elaborată la începutul secolului XVI-lea şi poate şi cea a lui Sebastian Munster din 1522.
Harta din ediţia a treia a Chorografiei Moldovei

2 comentarii:

  1. Dragut. CHiar cautam mai multe informatii despre cartea aceea si despre harta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Precizări de la un pasionat de istorie: Tudose Tatu:
    Stimate Domnule Doctor
    Candva pe blogul dvs. ati facut referire la faptul ca orasul Galati apare pe o harta ce apartine lui Richard Wapowski.
    Multa vreme am crezut si eu in mentiunea Dlui. Paul Paltanea.Spre surpriza mea insa am descoperit ca cel care a facut mentiunea pe harta a fost de fapt Bernhard Wapowski, celebru cartograf in epoca care s-a stins din viata la 22.11.1535 la Cracovia. Din opera sa s-au pastrat 3 fragmente descoperite in 1932 de Dr. Kazimiercz Piekarski si descrise de Dr. Karol Buczek, cel care le-a si reprodus.
    Din pacate fragmentele au fost distruse in 1944 cu ocazia revoltei din ghetoul din Varsovia unde Stalin desi putea nu a intervenit cu sprijin.
    Am studiat si eu fragmentul de harta. Da Galatiul apare sub forma cea mai probabila de Galacz. Cert este ca hartile alcatuite de Wapowski probabil partial cu ajutorul lui Copernic, au fost gravate la Cracovia de Florian Unger in cursul anului 1526.
    Ca un blestem acestea au ars in marele incendiu din 1528 din respectivul oras.
    Harta se intitula Tabula Sarmatiae.
    Concluzionand, este certa existenta micului targ la 1526, cum certa este si existenta cimitirului de la Precista cu cea mai veche moneda descoperita, aceasta fiind o emisiune germano-ungara de dupa 1490.
    Va multumesc anticipat pentru rabdarea cu care ati citit acest mesaj si raman al dumneavoastra,
    Cu prietenie
    Tudose Tatu
    Publicist

    RăspundețiȘtergere