joi, 28 februarie 2013

Prinţesele Cantacuzino


Elena (Pomme) Cantacuzino
Elena (sau Ileana) s-a născut la Bucureşti în 21.09.1900 şi a murit la Pucioasa în 14.08.1983. A fost căsătorită cu Donici Constantin în 1924. În perioada cât a fost la Pucioasa a dat lecţii de franceză şi de engleză copiilor din localitate. După revolutie, cu numele ei a fost botezată o şcoală din Pucioasa: Şcoala nr. 4 "Elena Donici Cantacuzino". Cunoscută de prieteni sub porecla "Pomme", Elena a tinut un jurnal în toata perioada deportării, care a fost confiscat de Securitate şi se pare că este în arhivele CNSAS.
Bălaşa Cantacuzino.
Bălaşa (Marie-Blanche) Cantacuzino s-a născut la 9.08.1899 la Bucureşti şi a murit la Pucioasa în 1976. A fost căsătorită în 1925 cu un diplomat spaniol Paco Amat Y Torres, care după război, s-a recăsătorit în Spania. După moartea prinţesei, sir Patrick Leigh Fermor, un scriitor de succes britanic, a scos mai multe cărţi de călătorie în care pomeneşte şi de Bălaşa, de care s-a îndragostit pe când era ofiţer în Grecia. Celebritatea lui Paddy Fermor a atras o cautare intensă în ultimii ani de către presa britanică, a muzei scriitorului şi a poveştii ei triste.
Mama prinţeselor Bălaşa şi Elena a fost Ana Văcărescu (n. 1873), căsătorită cu Leon Cantacuzino (n. 1869, m. 1923).
Leon era fiul lui George Cantacuzino, născut la Dresda în 1840 şi mort la Alexandria în Egipt, în 1911 şi al Franciscăi Baer născută la Passau în 1844 şi decedata la Băleni în 1844, unde este îngropată în cavoul familiei.
Tot in cavoul familiei mai este îngropat şi străbunicul prinţeselor Cantacuzino, Matei (1809-1842) şi străbunica Aristuţa (sau Ennestina (1816-1902). Matei fusese fiul lui Alexandru, (1787-1841), şambelanul ţarilor ruşi, descendent şi înrudit din/cu familiile boiereşti vechi ale Moldovei şi Munteniei: Cantacuzino, Ghyka, Racoviţă, Basarab. Ascendentul cantacuzinilor urcă până la împăraţii Bizanţului,
Ramura Cantacuzino a dat mai mulţi domnitori în ţările române:
Dumitraşcu Vodă (1620-1685), domn al Moldovei în doua rânduri; 1674-1675 şi 1684-1686)
Ştefan Cantacuzino (1675-1716), domn al Munteniei (1714-1716), ultimul domn pământean.
Şerban Voda Cantacuzino (1634-1688), domn al Munteniei 1678-1688), ctitorul Mânăstirii Cotroceni, cel care a determinat tipărirea primei biblii în limba română şi introducerea porumbului în cultura agricolă.

duminică, 24 februarie 2013

George Vlasto, (1820-1882), un gălăţean de vază

Fraţii Vlasto în Creta în timpul revoltei antiotomane
Jean şi George Vlasto au fost doi fraţi cretani, angajaţi în lupta împotriva stăpânii otomane din insula lor. Când mişcarea de independenţă a populaţie greceşti din insulă a fost înecată în sânge, cei doi s-au refugiat în România, la Galaţi, unde exista o puternica colonie grecească. Numai George a rămas pe malurile Dunării, unde ajutat de conaţionalii săi a intrat în afaceri bancare, devenind în câţiva ani cel mai puternic bancher local.  Succesul afacerilor financiare ale lui Georrge Vlasto a trecut repede graniţele Covurluiului. Între 1859 şi 1877 Vlasto a devenit cel mai bogat bancher din România. La Galaţi a reprezentat interesele Ţărilor de jos în calitate de consul.
Vlasto a avut mai multe prorietăţi în Galaţi, cea mai mare din ele fiind cea aflată în centrul oraşului, pe care s-a construit ulterior Parcul Municipal. Aici avea bancherul şi o casă uriaşă în care au funcţionat mai mulţi ani, până în 1930 servicii ale Primăriei Galaţi.
Totuşi averea cea mai mare bancherul gălăţean a investit-o în proprietăţi în Basarabia în oraşul Leova, unde deţinea mii de hectare de teren arabil. Ca urmare a războiului ruso-turc din 1877, Basarabia a fost integrată în imperiul rus şi toata averea lui Vlasto s-a dus pe apa Sâmbetei. Posesiunile sale din ţară sunt vândute la licitaţie imediat dupa declararea falimentului în 1878. În Monitorul Oficial nr. 208 din 20 Septembrie 1878, am găsit scoase la vânzare hotelul Budiştenu-Vlasto cu toate prăvaliile şi cofetaria, precum şi cele 9 încăperi ale apartamentului în care funcţiona societatea "România".
La scurt timp bancherul moare de supărare la Galaţi, unde este şi înmormântat. Deşi peste tot este specificat ca an al morţii 1884, documente descoperite recent de subsemnatul precizează că el era mort în 1882.
În Monitorul Oficial nr.211 de joi 16 Decembrie 1882 este trecută la rubrica "Anunciuri particulare" vinderea prin licitaţie a 1/2 moşie Leova, cu Cotuna Sârma din Basarabia, a defunctului George Vlasto, de către principesa Eufrosina Ghica, care avea ipoteca a jumatate de moşie, cealaltă jumatate fiind a moştenitoarei Elena Miron Vlasto, probabil soţia celui de-al treilea frate Vlasto, Miron Spiridon, stabilit la Bucureşti, unde a fost un bancher important. Anterior se vânduse prin licitaţie moşia Fundeni-Doamnei din Plasa Dâmboviţă printr-un anunţ din M.O. nr. 52 din 7 iunie 1881.
George Vlasto a fost un filantrop şi un sprijinitor al tinerilor greci din patrie sau din exil. A tipărit pe cheltuiala sa cărţi pentru şcolarii din Creta şi a oferit burse elevilor meritoşi.
În sfârşit un alt frate Vlasto, Emanuel, stabilit la Craiova, primea în 1878 "Crucea de cavaler" pentru meritele pe care le-a avut ca medic militar pe frontul Războiului de Independenţă. 

miercuri, 20 februarie 2013

Scrisoare deschisă domnului Ministru secretar de stat Raed Arafat.


Renumitul doctor Raed Arafat, ajuns acum Ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este poate cea mai cunoscută personalitate din lumea medicala românească. Atât de cunoscută şi de apreciată, încât demiterea sa lipsită de eleganţă, din urmă cu un an, când la Realitatea TV preşedintele Băsescu, intervenind în direct pe tema criticilor lui Arafat privind reforma sanitară, a adresat întrebarea care era să-l coste funcţia: „Cine credeţi c-o să plece? Ghici ghicitoarea mea”, s-a transformat într-o demonstraţie aproape perpetua în Piaţa Universităţii şi în numeroase oraşe din ţară. Hotărât lucru, Arafat prin modestia sa, prin carismă, prin devotamentul pentru cauza medicinii de urgenţă, este de departe „cel mai iubit dintre pământeni”. De aceea m-am hotărât să-i trimit şi eu o scrisoare deschisă, în calitatea mea dublă pe care o am, de medic şi de conducator auto.

Am învăţat încă de la primele mele ieşiri în afara graniţelor ţării, că în fiecare autovehicul trebuie să existe o trusa de prim ajutor validă, mai precis în termen de valabilitate. Nu că n-aş fi ştiut din România, dar aici nu mă întrebase nimeni niciodată ce trusa am, dacă-i valabilă, dacă-i completă, etc. De pe vremea când miliţia comunistă îţi cerea să deschizi portbagajul să-i arăţi roata de rezervă, în speranţa că vor găsi asupra ta vreo damigeana de vin, sau vreo pulpă de porc, sau orice altceva ce se găsea numai la cotă, nimeni nu s-a mai uitat în porbagajele maşinii mele, nici măcar vameşii de la frontieră, care probabil m-au ghicit că nu prezint interes atunci când nu port ghiuluri sau lanţ gros de aur la gât, nu ascult manele şi nu am ceafa de taur şi nici nu conduc o maşină Mercedes sau Audi.
Ori chiar dacă aici nu mă întreabă nimeni de nici-o trusă, cum cel puţin o data pe an navighez în exteriorul ţării, ba pe la copii, ba pe la părinţi, ba în câte un concediu mic-mic de tot, ca de bugetar, am grija întotdeauna să am la vedere trusa medicala în bună stare. Nu uitaţi că sunt medic, am în urmă ani buni de practică în medicina de urgenţă, la ambulanţă, ca asistent medical pe vremea când se chema „salvare”, dar şi în camera de garda a spitalelor, am absolvit recent un curs de prim ajutor calificat şi de prim ajutor avansat, ba chiar am şi predat primul ajutor unor tineri dornici să înveţe să-şi salveze aproapele.
Am făcut această introducere un pic mai lungă, pentru a va explica de ce cu regularitate, la expirarea valabilităţii trusei medicale din maşină, merg şi o reînoiesc cu ceva ce se cheamă „Set componente trusă sanitară auto, necesar pentru prelungirea termenului de valabilitate”. 
Este produs de Vesta Investment, firma controversatului om de afaceri Radu Spirea, implicat în multe afaceri cu statul de pe urma cărora a câştigat milioane de euro (vezi aici). Dar nu afacerile acestui cetăţean mă interesează acum, ci pe ce dau eu banii, dar mai ales la ce-mi foloseşte. Aruncati o privire în această „trusă”, care costă între 18-20 de lei.
Inventarul ei este urmatorul:
  1. faşa 5cm, lungime 4 metri 2 buc
  2. comprese sterile 10/8 cm 10 bucăţi (un pacheţel)
  3. leucoplast 2,5 cm rola de 2,5m
  4. feşe 10 cm bucăţi 2
  5. feşe 5 cm bucăţi 2
Conţinutul acestul kit este sub orice critică. Feşele sunt dintr-un tifon foarte prost, nu au lungimea necesară şi nu-si pot îndeplini rolul de pansamente şi mai ales de hemostază.
Ce-aş putea pansa cu o astfel de trusă? Probabil o pisică accidentată şi posibil un câine de talie mică, în nici un caz un om accidentat, (poate cel mult la un deget). 
Nu ştiu cine a aprobat din Ministerul Sănătăţii (deşi bănuiesc) prin Avizul 2360/2008 conţinutul acestei truse, dar îi doresc să nu aibă nevoie vreodată de a fi folosită pe pielea lui. Nu de altceva decât că-i va ajunge, poate să-si şteargă lacrimile cu conţinutul ei, sau să se ştearga în altă parte, că de prim ajutor nu-i bună.

vineri, 8 februarie 2013

Parcul Carol: glorie si decădere II

Parcul Carol din Galaţi.
in dreapta imaginii Pavilionul de muzică,
exilat de comunişti din Parcul Municipal M. Eminescu
În cursul nopţii de 27 septembrie 1914, regele Carol al României a murit subit, după 48 de ani de domnie. Se sculase la ora 5 dimineaţa cu o durere în piept şi greutăti în respiraţie şi în câteva minute s-a stins. Frământările privind alegerea taberei în care România să intre în război din ultimele luni, îi puseseră capac la sicriu.
În memoria suveranului dispărut municipalitatea gălăţeană a denumit Parcul Aslan, Parcul Carol, iar porţiunea de bulevard de la Piaţa Ştefan cel Mare până la parc, a primit de asemenea numele celui dispărut. După abolirea monarhiei, parcul a fost botezat Parcul Pionierilor, iar mai apoi Parcul C.F.R.
Fântâna arteziană din Parcul Carol
şi suportul statuetei din beton "Delfinul", acum distrusă
Nu există date precise despre suprafaţa ocupată de acest parc. La intrarea în parc o placă veche şi ruginită amplasată de Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi în secolul trecut, ne informează că suntem într-o arie protejată de 0,75 ha. Iniţial parcul se întindea din curtea Şcolii generale nr.18 (actuala şcoală nr. 20) de pe strada Prundului, până la linia ferată, strada Domnească şi strada Brateş, în prezent blocată.
Mă bazez în aceste informaţii pe o fotografie de recunoaştere aeriana a aviaţiei germane Luftwaffe din 1944, pe care se observă locul de amplasare a Monumentului Costanglia, dar şi faptul ca parcul era mult mai extins decât astăzi. În Agenda Locală din 2002, primăria afirmă că în administrarea S.N.C.F.R. Galaţi sunt 5,7 ha de spaţii verzi, incluzând acolo şi Parcul C.F.R. fost Carol.
Prin anii ’60 ai secolului trecut când a început prima reparaţie a tunelului Fileşti, mai jos de şcoala mai sus amintită a fost amenajată organizarea de şantier a constructorilor, care a scos din uz o parte din parc. Mai apoi după 1990 o firmă de reparaţii tuneluri a ocupat şi ea o porţiune din teren, deşi prin Hotărârea 46 din 1994 Consiliului Judeţean Galaţi declarase parcul arie protejată de interes judetean.
Jaful cel mai mare a fost însă declanşat în ultimii ani, când cu complicitatea unor politicieni locali, mai multe zone din parc au fost înstrăinate pe baza unor acte false. Cazul deputatului Boldea care printr-o falsificare grosolana a sustras 5,8 ha din parcul Carol, fost CFR, este de notorietate, (vezi aici).
Tot Boldea este legat şi de afacerea prin care terenul firmei Pexco S.A. (fost I.E.L.I.F: Intreprinderea de Exploatare şi Lucrări de Îmbunătăţiri Funciare), care aparţinea de fapt Consiliului Local, a ajuns după lichidarea firmei Pexco pe mâna administratorilor firmei S.C. Colmar S.R.L., care interesaţi de achiziţia terenului, în complicitate cu Boldea, au „descoperit” un moştenitor al terenului, în persoana unui boschetar, care le-a „vândut” terenul, (vezi aici) pe care apoi Boldea & co., cu complicitatea unui notar l-au revândut, ţepuind alta firmă, care era interesată de teren.
Mai mult de atât, în ultimii ani cu complicitatea Primăriei Galaţi, pe suprafeţe întinse din parc au fost depozitate deşeuri din construcţii, moluz, micşorânduse astfel şi mai mult suprafaţa parcului. 
Mormane de moluz şi de gunoi
pe terenul Parcului Carol din Galaţi
Tot primăria este cea care în 2009 a eliberat pe un teren care era în litigiu, o autorizaţie de construcţie pentru Sediu Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pe care firma de partid a P.S.D.-ului local, Vega '93 S.R.L. a ridicat deja o clădire pe 3 nivele, dar neterminată, deşi trebuia dată la cheie în 2010.
Sediu Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
amplasat pe terenul Parcului Carol din Galaţi
În perimetrul parcului au apărut de asemenea şi două locuinţe noi, ai căror locatari folosesc drept drum de acces aleile parcului. Or fi tot prin filiera Boldea? Dar din primaria Galaţi nu răspunde nimeni pentru terenurile revendicate de diverşi escroci şi retrocedate cu largheţe de municipalitate?
Locuinţe pe terenul Parcului Carol din Galaţi