captură Antena 3 |
Iar ziariștii care asediază cei doi onești medici chirurgi plasticieni nu mai contenesc cu întrebări inchizitoriale.
- Câți pacienți din cei internați au făcut infecție?
- Câți pacienți din cei decedați au murit de infecție?
- Este adevărat că și pacienții transferați în străinătate au fost deja infectați în România?
- Este normal ca în tot spitalul să existe o singură baie pentru bolnavii arși? etc. etc.
Și insinuarile și acuzațiile continuă și se amplifică. Și apar și "metodologii" care fără să fi practicat cel puțin o zi medicina în afara sălii de operație de la Hotnews delirează: v-am spus eu, v-am atras atenția eu ș.a.m.d.
Iar lumea se revoltă, forumurile i-au foc, iar pagina web a lui Tolontan este aproape de aplopexie.
Nu mă pot stăpâni să nu aduc unele precizări, în ultimele zile atât de multă lume își dă cu presupusul încât mă scot din amorțeală și vin la calculator. În definitiv sunt printre puținii medici specialiști care lucrează în domeniul infecțiilor nosocomiale din țară. Așadar:
- Nu exista bolnav ars care să nu dezvolte o infecție pe timpul bolii și asta o știu toți medicii, mă miră că n-o știe prea bine cel de la spitalul de arși care face "dezvăluiri". Să ne amintim:
- plaga arsă este o lipsă de continuitate al barierei externe a organismului, mai precis a epidermului și în absența efectului de protecție orice bacterie din mediul inconjurător se poata atașa de arsură contaminând-o și infectând-o.
- chiar dacă nu apar colonizări din exteriorul bolnavului ars de la personal, aparatură, mobilier, etc. colonizarea bacteriană urmată uneori de infecție se produce frecvent din interiorul corpului uman, care nu este steril, în special din foliculii piloși care fiind situați în profunzime nu sunt distruși de arsură și din care bacteriile proliferează spre suprafață.
- plaga arsă elimină mari cantități de lichide similare plasmei care conțin de toate: glucoză, aminoacizi, proteine, care împreună cu resturile de țesuturi arse formează un mediu de cultură excelent pentru bacterii.
- nu există sisteme de protecție absolută pentru marii arși, nici în țările foarte înaintate în acest domeniu, dar este clar că izolarea individuală în cameră cu atmosferă negativă controlată și sterilizată este mult mai favorabilă evoluției unei plăgi arse decât actualele saloane ATI cu boxe compartimentate primitiv, adesea cu paravane și draperii între paturi.
- poți să ții bolnavul ars într-un glob de cristal steril, el tot se va infecta, dacă nu de la mediul spitalicesc, sau de la propriile bacterii atunci de la personal. Este nevoie de personal "dedicat" în sensul să se ocupe doar un număr redus de persoane de îngrijirea lui, care să nu mai îngrijească și alți bolnavi. De cele mai multe ori asta este o utopie, în spitalul în care lucrez ca epidemiolog, din cauza lipsei de personal sunt secții de 90 de paturi (profil de boli interne) pe care in turele de după masa și noaptea lucreaza 2 asistente și 2 infirmiere! În spitalele cu profil chirurgical situația este la fel, valuri de asistente pleaca sa lucreze pe bani frumoși în străinătate, iar lipsa de personal este acută. Nu mai vorbim de faptul că pleaca oameni cu experiență și se încadrează debutanți scoși pe bandă rulantă de așa zisele "facultăți de asistente". (situația este similara și pentru medici).
- pe lângă lipsa cronică a materialelor sanitare cauza numeroaselor infecții nosocomiale este lipsa de cunoaștere a procedurilor de asepsie, antisepsie și sterilizare din rândul personalului medico-sanitar și ignorarea regulilor de igienă. Iar acest lucru este cel mai important. În state precum SUA, Franța etc. situația este aproape la fel de gravă iar studii epidemiologice recente au zguduit lumea medicală internațională. În general medicii și asistentele nu se spală pe mâini și nu se dezinfectează între două proceduri, examinări etc. Astfel de probleme au determinat unele spitale din occident să monitorizeze spălatul mâinilor pacienților prin montarea de cipuri la personal, la pacienți, în saloane etc. care avertizeaza sonor și luminos pacientul că cel ce îl atinge nu s-a spălat pe mâini.
- am mai comentat și altă dată că spitalele din București nu au cea mai mare experiență în tratarea arșilor neavând suficientă patologie (cazuri). Furnizorii de mari arsuri sunt combinatele siderurgice și armata, iar în orașele cu siderurgie exista nuclee puternice și cu experienta. Una din secțiile din țara care a avut de acum 25 de ani baie pentru arși din inox cu brancardă-lift a fost achiziționată la Galați de cei din Combinatul Siderurgic care aveau numeroși salariați accidentați.
- a afirma că după un pacient nu se poate dezinfecta cada (sau patul etc), este o prostie. Rezistența bacteriană este în special la antibiotice, majoritatea dezinfectantelor le ucid însă la o anumită concentrație și la o expunere suficientă de timp.
- cine crede că baia pentru arși este așa "un fel de cadă" se înșeala amarnic. Tastați "burns unit" și vedeți despre ce echipamente este vorba și cam cât costă.
Închei în speranța că m-am făcut înteles. Se pare că incendiul de la Colectiv a făcut românii mai deștepți. Au început să înțeleagă cum se fură banul public, cum autoritățile închid ochii la nereguli, cum funcționează sponsorizarea la instituțiile de control, sau cum arată vizuinele numite spitale publice din România. Ușor ușor vor descoperi poate și roata sau apa caldă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu