În cel mai pompieristic stil posibil ministrul sănătăţii şi cel de interne, Florian Bodog şi respectiv Carmen Dan, au hotărât să se ia la trântă cu rujeola şi să treacă la vaccinarea în masă cu ajutorul prefecturilor şi al primăriilor.
Domnul Bodog vrea să limiteze epidemia de rujeolă (lucru posibil, dar complet diferit de ce a inţeles presa: eradicarea rujeolei, care e altă gâscă în altă traistă).
Ce nu spun cei doi miniştri este cum au să facă echipele multidisciplinare şi nici cine o să vaccineze copiii din colectivităţile fără medic de familie, cele din zonele izolate, dar mai ales din aglomerările de rromi.
Ca medic epidemiolog care am lucrat o viaţă în sistem vă pot spune că va fi foarte greu şi puţin probabil să producă efecte spectaculoase asupra evoluţiei epidemiei de rujeolă din România. Să vedem de ce.
Am participat în 1996 la Supercampania de vaccinare antipoliomielitică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii în lunile septembrie şi noiembrie, cu sprijinul financiar al Clubului Rotary International. Medicii din dispensare vaccinau populaţia infantilă arondată, iar I.M.P. (Inspectorate de Medicina Preventivă = "sanepid") comunităţile rurale de rromi.
Noi am avut 3 comune cu aglomerări mari de ţigani din judeţul Galaţi (Lieşti, Iveşti şi Toflea) şi am lucrat cu 3 echipe formate din medic epidemiolog, asistent de igienă din I.M.P. şi asistent de igienă din comună.
Vaccinam antipolio copiii de ţigani care nu frecventau colectivităţi, vaccinam şi antitetanic ţigăncile tinere pentru a preveni tetanosul nou nascutului (care apărea şi atunci şi apare şi acum exclusiv la copiii de rromi născuţi de mame nevaccinate), făceam educaţie sanitară şi ocazional mai dădeam câte o consultaţie, că erau oameni care nu fusesera văzuţi vreodată de un medic.
Cu maşină (de la sanepid), cu cismele de cauciuc (de acasă), cu vaccin (de la minister) am bătut noroaiele toată toamna, dar aşa cum scria pe posterul campaniei pe care îl păstrez şi azi: "Vaccinarea salvează vieţi", noi am salvat vieţi.
Cum o să facă ministerele mai sus amintite vaccinarea a 180000 de copii nu ştiu. Azi la mine în judeţ mai există în D.S.P doar 1 (UN) singur epidemiolog, asistenţii de igienă din D.S.P. sunt toţi tineri din generaţiile care n-au facut vreo vaccinare la viaţa lor, iar asistenţii de igienă de la ţară au dispărut de pe vremea dnei. ministru Bartoş. Prea le spuneau la primari să mai dea cu var, aşa că au fost desfiinţaţi şi împrăştiaţi. Aşa că oare cu cine se va face vaccinarea? Cu poliţiştii? Cu primarii? Poate cu pompierii lui Arafat, că au ceva cultură medicală provenită de la SMURD.
Deci nu avem oameni în teritoriu. Punct. Nu-i nimic o să inventeze miniştrii lui Dragnea ceva acolo.
Dar în Ministerul Sănătăţii mai avem organizatori de sănătate de talia dr. Nedelcu, dr. Velea? Nu prea. Multiplele domnii ale lui Geza Molnar şi Rafila au cam pustiit ministerul de specialişti cu experienţă în munca de teren, care au plecat care încotro. Să ne amintim de eşecul răsunător al vaccinării contra cancerului de col uterin, care a costat România milioane de euro şi va costa în viitor în zeci de mii de vieţi răpuse de cancer.
Cu cine va face ministerul sănatăţii organizarea acţiunii? Cu prefecţii? Hai să fim serioşi!
Deci n-avem oameni nici în minister. Punct.
Dar cum rezolvam lanţul frig?
Ştie şi ministrul că multe cazuri de rujeolă apărute la pacienţi vaccinaţi antirujeolic pot avea doar 3 cauze:
- vaccinare "din pix",
- vaccin prost (puţin probabil),
- lanţ frig "spart", adică de la furnizor pâna la beneficiar vaccinul nu a fost conservat corespunzător la frig.
Cum se va realiza lanţul frig impecabil, absolut obligator la vaccinul antirujeolic (sau mă rog la ROR) ? Cu termosuri? Cu lăzi frigorifice?
Unde se va efectua vaccinarea? În primării? La cârciumă? Acolo unde sunt cabinete de medicină de familie se vor vaccina copiii în cabinetele respective? Aşa cu de-a sila? Doar medicina de familie este medicina privată. Cu pacienţii (asiguraţi) ai medicului de familie ce o să se întâmple? Vor suna la 112?
Vaccinarea oriunde în altă parte decât în ograda copilului va fi dificilă din cauza tendinţei de absenteism şi a lipsei de comunicare directă. Dacă nu vaccinăm într-un timp scurt receptivii de rujeolă prin acestă campanie de vaccinare, pregătim cohorte de copii pentru următoarea epidemie.
Poate că o metodă de stimulare chiar şi mică ar ridica nivelul de adresabilitate la această campanie de vaccinare. Doctorul Nedelcu în 1996 ne-a umplut traista cu abţibilduri, flacoane de polivitamine, broşuri, etc. (achitate de Rotary) cu care am făcut minuni. Lipeam pe gardul gospodariei unde copii se vaccinaseră abţibilduri cu supercampania, aşa că peste câteva zile cererea de astfel de materiale a fost atât de mare că a trebuit să mă împrumut, dar a meritat că am vaccinat tot cartierul ţigănesc cu mic cu mare.
În plus am facut vaccinarea aia la mii de oameni cu entuziasm, eram soldaţii sănătăţii care luptam în războiul pentru eradicarea poliomielitei. Şi am reuşit. Din 1992 nu s-au mai înregistrat cazuri în România, dar astăzi ameninţarea importului de cazuri din Orientul Mijlociu sau Africa (prin migranţi) este real.
Acum sunt alte vremuri, alte valori, dar bolile infecţioase stau la colţul casei pentru a specula prostia, neglijenţa, sau ignoranţa oamenilor. Pe Olivia Steer nu ştiu unde s-o încadrez in triunghiul ăsta.
Certificat european de eradicare a polomielitei. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu