Harta ţărilor europene afectate de invazii de ţânţari de pe alte continente. |
Într-o postare recentă am arătat cum s-a răspândit ţânţarul tigru asiatic în Europa pe calea anvelopelor şi a ornamentelor de bambus norocos importate din China. Precizam acolo că această insectă este vector bun pentru peste 20 de virusuri şi paraziţi, iar statistica frecvenţei îmbolnăvirilor cu agenţi transmişi de acest ţânţar ne arată o creştere a numărului de cazuri de la an la an în Europa.
Astfel febra Chikungunya a fost înregistrată în 2016 în 16 state din U.E. unde au fost îmbolnăvite 476 de persoane, cele mai multe în Marea Britanie (169), Spania (105), Germania (64), Franţa (45), Belgia (29).
La fel de îngrijorătoare este şi situaţia bolii Zika: 2129 cazuri în U.E. în 2016: Franţa (1141), Spania (301), Marea Britanie (194), Belgia (120), Italia (194), ţări cu puternice comunităţi româneşti, de unde virusul ar putea fi importat acasă prin călători viremici.
Cele mai recente date epidemiologice (din luna octombrie 2018) atrag atenţia asupra cazurilor de boală denga din 3 focare europene: 2 în Franţa şi unul în Spania, care au afectat 9 persoane.
În Franţa pe Coasta de Azur la Saint-Laurent-du-Var s-au înregistrat 5 cazuri, iar un al şaselea francez s-a îmbolnăvit la Montpellier. În Spania cazurile au apărut în Cadiz şi în Murcia.
De remarcat faptul că zonele în care s-au înregistrat cazuri de boală denga se suprapun peste arealul de răspândire al ţânţarului tigru asiatic.
În aceste teritorii datorită climei insecta este activă până în luna decembrie, iar observaţii recente asupra biologiei acestei specii au arătat că ouăle acestui vector rezistă la îngheţ, chiar la -20 grade Celsius.
Aşadar încălzirea globală aduce noi habitate pentru ţânţari, globalizarea comerţului face ca un vector de pe un continent să ajungă cu uşurinţă pe alt continent, iar turismul exploziv aduce surse de infecţie din ce în ce mai diverse în populaţii receptive, adesea chiar foarte receptive: bătrâni, copii, persoane imunodeprimate etc.
Ce ne mai așteaptă în viitor este greu de prevăzut dar avem obligatia sa ne luam de pe acum câteva măsuri care depind de noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu