Cum arata Casa dr. Serfioti in secolul XIX (da click aici!)
Cine a fost doctorul Aristide Serfioti? Aflam de pe site-ul artevizuale.ro de la domnul Corneliu Stoica:
"
În 1863, împreună cu alţi opt medici, a înfiinţat „Societatea medicală” din Galaţi, după modelul „Societăţii medicale ştiinţifice” din Bucureşti, fiind preşedintele acesteia până în 1881. A condus, de asemenea, Comitetul Crucii Roşii, adunând fonduri pentru îngrijirea soldaţilor români răniţi în Războiul pentru independenţă. Pentru meritele sale, pentru devotamentul în combaterea unor epidemii şi îngrijirea bolnavilor a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în gradul de comandor, „Steaua României” în gradul de ofiţer, ordinul rus „Sf. Stanislav” în gradul de comandor, ordinul „Coroana Prusiei” clasa a II-a, oferit de regele Prusiei etc.
Încă din 1878 a cumpărat de la membri ai familiei Ghica moşia Calica din comuna Fileşti, cu o suprafaţă de 2.570 ha. Aici a construit în 1880 Biserica „Sf. Treime” şi un cavou, care astăzi sunt monumente istorice. A murit în dimineaţa zilei de 24 iulie 1905, fiind înmormântat în cavoul familiei de la Fileşti, alături de soţia sa. Pe acest cavou este menţionat în limbile greacă şi română următorul înscris: „ Prea iubitei sale AVROCOMI, născută XENO, 25 septembrie 1836 - 23 august 1885, inconsolabilul ei soţ Aristide Serfioti, doctor”.
Neavând copii, conform testamentului întocmit la 23 august 1903, moşia sa a rămas în proprietatea celor două surori ale lui, Scheva şi Elena, pentru toată durata vieţii lor, după care moşia urma să aparţină definitiv Spitalului „Elisabeta Doamna”. Tot prin acest testament se instituie premiul „Dr. Aristide Ch. Serfioti”, în valoare de 40.000 lei, patronat de Facultatea de Medicină din Bucureşti, şi se acorda din doi în doi ani celor mai bune lucrări medicale. Au fost lăsaţi, de asemenea, 10.000 lei pentru Azilul de copii din
Iniţiativa ridicării bustului a venit din partea Comitetului de Administrăţie a Spitalului „Elena Doamna - Caritatea Gălăţeană” al cărui preşedinte era P.S.S. Episcop Pimen. În procesul-verbal al şedinţei acestuia din 5 septembrie 1905 se menţionează: „Ca omagiu de pioasă recunoştinţă pentru eminentele sale fapte, Comitetul trebuie să-i ridice o statuie în faţa spitalului care să amintească generaţiilor viitoare, nu numai actele sale pline de nobleţe, dar şi figura acestuia, ce toată viaţa a fost pentru omenire un om de mare utilitate cu ştiinţa, cu bunătatea şi cu punga sa”. În acest sens s-a constituit o comisie formată din S. Mendl, A. Dall ' Orso şi Th. Thenea (DJAN Galaţi, Primăria Galaţi, dosar nr. 8/1933, Rola 953). Monumentul nu a putut fi ridicat până în 1933 din lipsa fondurilor. Prin adresa nr. 292/15 mai 1933, semnată de Episcopul Cosma al Dunării de Jos, înregistrată la primărie la nr. 18256/13 iunie, Comitetul de administraţie a Spitalului solicită primarului „să ne acordaţi o sumă pe care o veţi socoti pentru formarea fondului necesar ridicării acestui bust, care să imortalizeze pe cel mai mare filantrop şi om de bine pe care l-a avut Galaţiul şi judeţul Covurlui”. Delegaţia Consiliului Municipal, luând în discuţie cererea spitalului, în şedinţa din 13 iunie, „a aprobat sub rezerva ratificării ulterioare a Consiliului Comunal, deschiderea unui credit extraordinar în sumă de lei 10.000. Bustul se află instalat pe un soclu din piatră artificială, înalt de peste 3 m., în curtea Spitalului „Elena Doamna” (Municipal Nr. 1,strada Traian nr. 290), pe care doctorul Aristide Serfioti l-a administrat şi condus mai mulţi ani ( pe atunci se numea Spitalul „Elena Doamna-Caritatea gălăţeană”). Bustul este realizat în bronz de sculptorul Oscar Spaethe şi este o recunoştinţă a locuitorilor oraşului
Modelându-i chipul lui Aristide Sefioti, sculptorul Oscar Spaethe a căutat ca dincolo de surprinderea asemănării fizice, să pătrundă în psihologia personajului, punându-i în evidenţă trăsături morale ca demnitatea, devotamentul, sentimentul profund al datoriei. Aristide Sefioti este înfăţişat ca un bărbat în floarea vârstei, viguros, cu capul înclinat uşor spre stânga. Favoriţii îi sunt stufoşi şi prelungi, atingându-i gulerul hainei. Doctorul nu este îmbrăcat în uniformă militară, ci într-o vestimentaţie civilă, cu capul descoperit, impunând stimă şi respect. Căutătura privirii evocă un om ambiţios, dinamic, hotărât, căruia îi plăcea să facă lucrurile cu temeinicie.
În semn de cinstire a memoriei acestei mari personalităţi a lumii medicale gălăţene, prin ordinul M.S. 149/ 14.09.2001 al Ministerului Apărării Naţionale, Spitalul Militar din Galaţi a primit numele doctorului Aristide Serfioti".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu