vineri, 10 decembrie 2010

20 de ani de la retragerea Armatei Rosii din Ungaria

Cazarma Armatei Rosii de la Kiskunmajsa, Ungaria
În 12 martie 1990 a început retragerea trupelor sovietice aflate pe teritoriul Ungariei încă din 1944, din timpul celui de al II-lea război mondial. Retragerea era încheiată un an mai târziu, când cei peste 100.000 de militari şi civili sovietici au părăsit definitiv ţara pustelor, luând cu ei majoritatea echipamentului militar (27.000 de piese de echipament), incluzând tancuri, avioane, transportoare blindate, autovehicule de transport şi de logistică militară. A fost necesară uitilizarea a 35.000 de vagoane de tren pentru a transporta tot arsenalul rusesc. O mare parte din el a ajuns în Transnistria, la Armata a 14, staţionată la Tiraspol, fiind folosită de generalul Lebed ca forţă de şantaj a Republicii Moldova în conflictul ei cu autoproclamata republică Transnistreană. 
La plecarea din Ungaria ofiţerii Armatei roşii au profitat din plin de haosul creat prin mutarea atâtor echipamente şi au vândut cui a vrut să cumpere, o parte din tehnica militară. Şi astăzi circulă pe şoselele Ungariei UAZ 469 celebrele jeep-uri sovietice, care au înlocuit GAZ 69, precursorul maşinii de teren ARO, dar şi camioane sau microbuze, cumpărate de fermierii locali cu câteva sticle de palincă, sau un bidon de vin. Multe arme şi extrem de multă muniţie a ajuns în fostă Yogoslavie, fiind folosită mai apoi la măcelurile dintre sârbi, croaţi, şi bosniaci.
Maldare de gunoaie in cazarma ruseasca de la KKMajsa.


 În urmă au rămas o grămezi imense de gunoi care au costat statul maghiar aproape 3 miliarde de forinţi, pentru a fi evacuate, sute de clădiri abandonate, mii de hectare de teren folosit drept poligoane militare, răvăşite de pâlnii de obuze şi de brăzdate de tranşee. Unele din dotările Armatei roşii au fost folosite de trupele NATO după intrarea Ungariei în acesta alianţă, cum este cazul aeroportului militar de la Kecskemet. 
Contrar părerii multora, ungurii de rând regretă perioadă staţionării trupelor ruseşti la ei în ţara. Aveau benzină ieftină, gazul nu era scump, electricitatea de asemenea, era accesibila. Cei 100.000 de ruşi mâncau de 300.000 de ori pe zi mâncare cumpărată din Ungaria, beau palinka fiartă în Ungaria şi vin unguresc. După plecarea ruşilor majoritatea complexelor de producere a vinurilor au intrat în faliment, iar industria băuturilor alcoolice tradiţionale a avut un mare declin, care încă se mai resimte. Trebuie să recunoaştem că dintre toate popoarele ruşii ştiu cel mai bine să bea zdravăn. 
Ruinele cazarmilor rusesti devastate de cautatorii de fier vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu