marți, 13 martie 2012

Criza de la UMF Tg. Mureş

L-am văzut zilele astea pe rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş, profesorul dr. Constantin Copotoiu, vârât în corzi de agresiunea continuă asupra instituţiei pe care o conduce, montată de partidele politice din arcul guvernamental, la iniţiativa UDMR, care doreşte autonomie universitară autonomă, adică un fel de UMF complet maghiar, cu profesori maghiari, studenţi maghiari si daca s-ar putea şi cu bolnavi maghiari. De fapt acest lucru se întâmplă din 1948, de când comuniştii prin înfiinţarea regiunii Mureş Autonome Maghiare, au deschis calea abuzurilor de tot felul din partea minoritaţii maghiare, de dragul internaţionalismului proletar. Atunci s-a înfiinţat la Tg. Mures un Institut de Medicina şi Farmacie în limba maghiară, care a funcţionat exclusiv cu aceasta limbă de predare pâna în 1965, când s-a introdus şi secţia cu predare în limba română. Concomitent în toţi aceşti ani au funcţionat ambele secţii, dar deşi statul român era cel care a finanţat acest tip de învăţământ, cel care a beneficiat cel mai mult de pe urma lui a fost statul maghiar. Nu se cunosc proportiile migraţiei medicilor de etnie maghiară pregătiţi la Tg. Mureş către Ungaria, dar şi înainte de 1990, dar mai ales după, zeci de mii de medici români de etnie maghiară au emigrat în Ungaria. De altfel în lumea medicală ungurească Tg. Mureşul a fost socotit dintotdeauna "a trea facultate de medicina pentru Ungaria", după Budapesta şi Szeged.
Unii ziarişti au comparat situaţia de la UMF Tg. Mureş din zilele astea cu o bombă cu ceas.
Poate ar trebui să ne aducem aminte că evenimentele de la Tg. Mures din martie 1990 au avut la origine tot conflicte interetnice cu germeni în Institutul de Medicina şi Farmacie din Tg. Mures. După forţarea elevilor de origine româna de a părăsi Liceul Bolyai din Tg. Mures, la instigarea unor cadre didactice de origine maghiară, studenţii maghiari ai facultăţilor de medicină, stomatologie si farmacie, au început protestele, care au culminat cu greva din februarie-martie 1990. N-am să uit niciodată imaginile cu grupuri de studenţi maghiari pe scările institutului cu lumânări în mâini. Iniţial am crezut că murise cineva...Pe atunci mă aflam în Ungaria şi televiziunea maghiară transmitea zilnic din Tg.Mureş protestele studenţeşti şi cele ale etnicilor maghiari care cereau autonomie, mai precis refacerea regiunii Mureş Autonome Maghiare, desfiinţate de Ceauşescu în 1965. 
În special una din emisiuni, care se numea "Panorama" era extrem de agresivă la adresa mişcarilor naţionaliste româneşti gen Vatra Românească, care au apărut ca reacţie la naţionalismul maghiar şi care împreună cu el, au dus la lupte de stradă şi la victime de ambele părţi în martie 1990 la Tg. Mureş.
Partida jucată acum de UDMR pare a fi o cacealma, la care Guvernul României nu are cum răspunde, că nu mai are bani să pluseze. Dacă o înghite, premierul Ungureanu şi PDL vor mai rămâne la putere până-n toamnă. Însă acest sacrificiu de dragul puterii i-ar putea face să piardă 2-3 milioane de voturi ale românilor din Ardeal şi să facă praf o instituţie care mergea bine şi despre care am spus întotdeauna cu mândrie: "Et in Arcadia ego!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu