marți, 3 aprilie 2012

Statuia lui Lascăr Catargiu de la Galaţi

Grupul statuar Lascar Catargiu de pe strada Domnească
la Gradina Publică Galaţi
(fosta Piaţă Ştefan cel Mare)
Puţini gălăţeni ştiu că grupul statuar de pe strada Domnească cunoscut sub numele de Statuia lui Alexandru Iona Cuza, nu este de fapt a domnitorului României, ci a lui Lascăr Catargiu, personalitate politica importantă a secolului XIX din Moldova şi apoi din România. 
Lascăr Catargiu a fost preşedintele Partidului Conservator şi în această calitate a fost desemnat prim ministru de 4 ori al Guvernului României pe vremea Regelui Carol. A îndeplinit înainte de aceasta funcţia de deputat, senator, membru al locotenenţei domneşti instalata dupa abdicarea lui Cuza şi a fost tot de 4 ori ministru de interne. Detalii despre activitatea lui Catargiu găsiţi pe larg aici
Cum personalitatea lui Catargiu a influenţat mult viaţa politică a României, în 1926 primarul Galaţiului de atunci  avocatul Grigore P. Mihailescu a cumpărat de la artistul Raffaelo Romanelli lucrarea alegorică de la baza statuii actuale a lui Cuza intitulată Unirea principatelor precum şi bustul lui Lascăr Catargiu, pe care l-a postat pe un soclu în mijlocul grupului de personaje umane şi animale care simbolizau mişcarea unionistă. A fost amenajată în acelaşi timp intersecţia şi monumentul a fost inaugurat în 1928. Avea să rămână pe soclu aşa doar 20 de ani. În 1948 comuniştii au darâmat bustul şi au rebotezat grupul de statui Monumentul muncilor agricole, întrucât unele scene sunt din agricultura şi mai ales din zootehnie.
Peste alţi 10 ani se pregătea sărbătorirea Centenarului Unirii, aşa că autorităţile comuniste au intrat în agitaţie şi prin urmare au achiziţionat de la sculptorul Ioan Dumitriu Bârlad un bust de-a lui A.I.Cuza care a fost amplasat în locul rămas gol dupa demolarea bustului lui Catargiu. Din nefericire bustul lui Cuza era mai mic decat cel al lui Catargiu şi dădea impresia de improvizaţie temporară, ceea de fapt şi ce era.
Bustul lui A.I. Cuza din faţa Primariei Tecuci
Ceva mai târziu pe 9 Mai 1972 a fost înlocui bustul cu statuia actuală a lui Cuza, turnată în bronz de Ion Jalea. Bustul a fost surghinuit la Tecuci unde se află  de atunci în faţa Primăriei. Să ne aducem aminte că I.Dumitriu Bârlad este autorul şi al bustului lui Gheorghe Gheorghiu Dej care a fost amplasat mulţi ani după moartea dictatorului comunist la Casa Sindicatelor din Galaţi.
Bustul lui Gheorghe Gheorghiu Dej
din parcul Casei de Cultura a Sindicatelor Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu