miercuri, 25 iulie 2012

Karel Doorman


Presa gălăţeană acordă spaţii largi evenimentului naval al anului, lansarea la apa a navei amiral a marinei olandeze HNLMS Karel Doorman, un uriaş de 205 m lungime şi 50 m înălţime utilizat de marina olandeză drept Joint Logistic Support Ship, nava bază de sprijin logistic pentru alte nave militare, dotată cu 6 elicoptere şi rampe de lansare şi acostare pentru ambarcaţiuni. În plus nava are 20 de săli de operaţii şi de tratament urmând a fi folosită ca navă spital în caz de conflicte militare, dar şi în intervenţii în dezastre naturale. Construită dintr-un oţel special, nava suportă efectul exploziilor directe asupra bordajului prin deformari plastice, fără perforaţii, fapt ce o face greu de scufundat de atacul cu torpile sau rachete. Cu o viteza de 22 de noduri şi manevrabilitate excelentă, nava se inscrie în categoria celor mai moderne nave militare din lume. Vezi aici lansarea unei părţi a navei.
Ce înseamnă HNLMS ? Her/His Netherlands Majesty’ Ship, este acronimul pentru Nava Majestăţii Sale Regina Olandei.
Cine a fost Karel Doorman
Un erou al poporului olandez, Karel Doorman a condus în calitate de amiral flota comună ABDACOM (American-British-Duch-Australian Command) din sud-estul Asiei în cel de al II-lea război mondial. Sub presiunea trupelor imperiale japoneze care declanşaseră un atac asupra coloniilor olandeze şi britanice din Asia, forţele aliate au facut front comun, încercănd să oprească trupele japoneze pe Linia Malaeziană, care separă Singapore de Sumatra, Java şi Borneo. În bătălia navală din Marea Java, desfaşurată în ianuarie şi februarie 1942, succesul a oscilat între tabara aliata şi cea japoneză, însă la 27 februarie defensiva aliată avea să fie distrusă şi flota scufundată. Compusă din 2 crucişătoare grele HMS Exeter (britanic) şi USS Houston (american), precum şi din crucişătoarele uşoare HNLMS De Ruyter (olandeză, nava amiral a flotei, pe care se afla Karel Doorman), HNLMS Java, HMAS Perth (australiană), la care se adaugau 9 distrugătoare: 4 americane: USS Alden, USS John D. Edwards, USS John Ford, USS Paul Jones, 3 britanice: HMS Electra, HMS Encounter, HMS Jupiter şi 2 olandeze: HNLMS Witte de With şi HNLMS Kortenauer, flota aliată dă piept cu cea japoneză compusă din 2 crucişătoare grele Nachi şi Haguro, 2 crucişătoare uşoare Naka şi Jintsu şi 14 distrugatoare de escortă. Superioară în artilerie şi mult mai mobilă, având de asemenea sprijinul aviaţiei japoneze, marina navală japoneză îl scoate din uz pe Exeter, trimis spre casa însoţit de Witte de With şi îl torpilează pe Kortenauer care se scufundă. Electra angajata într-un duel prelungit de artilerie este abandonată, iar în încercarea de a se retrage Jupiter loveste o mina şi se scufundă rapid. Regrupându-şi forţele amiralul Karel Doorman ordona flotei încă combatante să atace navele japoneze, dar Java deja lovită puternic de bombele aviaţiei japoneze şi nava amiral De Ruyter sunt întampinate de distrugatoarele japoneze cu o salvă de torpile care le scufundă. Rămase singure Perth şi Houston se vor retrage sub un ecran de fum produs de distrugatoare. Pierderea flotei din Indiile olandeze va fi sinonimă cu pierderea insulelor cu tot cu petrolul şi plantaţiile de arbori de cauciuc de pe ele. Olanda nu va mai fi niciodată o putere militară maritimă sau colonială. 
Şarja flotei militare olandeze în noapte asupra crucişătoarelor japoneze şi trâmbele de foc ale exploziilor torpilelor vor intra în istoria marinei militare olandeze ca un exemplu de eroism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu