duminică, 4 februarie 2024

Decebal și scena morții lui prezente pe vase antice tip terra sigillata.

Vasul tip terra sigillata de la Blain din lucrarea lui A.I. Odobescu: "Despre un vas de lutu cu numele lui Decebal descoperita la Blain în Francia" publicată în 1873

     Victoria împăratului Traian asupra dacilor a impresionat pe contemporanii săi care au reprezentat elemente principale ale conflictului mult timp în arta antică europeana. Nu vorbim aici de monumentele bine-cunoscute cu reprezentări ale războaielor daco-romane cum ar fi Columna lui Traian și nici despre chipurile de daci din muzeele lumii, sau cele de pe Arcul lui Constantin extrase din Arcul lui Traian, ci de reprezentările populare de pe vasele de lut glazurate cunoscute sub denumirea de terra sigillata, din cauza culorii lor care aduce cu ceara de sigiliu. Considerate un accesoriu obligatoriu în casele oamenilor din antichitate vasele din ceramică deși aveau o funcționalitate strictă de a depozita și de a servi din ele alimente, au devenit în timp din ce în ce mai decorate și mai elegante, fiind confecționate din ceramica fină și având decorațiuni cu teme mitologice sau istorice. Un exemplu clasic ar fi vasele de ceramica grecești decorate cu splendide scene de vânătoare, mitologice sau de război. În mod similar pe teritoriul Imperiului Roman au apărut centre de prelucrare a ceramicii unde pasta de argila era decorată cu scene din războaiele purtate de romani, cu evenimente istorice, legende și întâmplări. Evident că povestea regelui dac Decebal care a preferat moartea decât lanțurile cu care să fie plimbat prin Roma a fost un model bun de reprezentat pe vasele decorative din epocă și chiar mai târziu. Singurele imagini pe care le avem cu regele dac ar fi cele de pe Columna lui Traian și cea de pe stela funerară a lui Tiberius Claudius Maximus, soldatul roman care l-ar fi ucis pe Decebal și l-ar fi decapitat pentru a duce astfel împăratului Traian dovada morții regelui. Decebal nu a lăsat monede cu chipul lui, dar asta nu i-a împiedicat pe artiștii antici să-l reprezinte pe vasele lor din ceramică.

  

Stela funerară a lui Tiberius Claudius Maximus, Muzeul Arheologic din Kavala

    Începând cu a doua jumătate a secolului XIX au fost descoperite vase ceramice în formă de cupă din lut ars cu inscripții și figuri desenate care ar reprezenta episodul sinuciderii lui Decebal și prezentarea robilor daci înlănțuiți împăratului Traian. Unde am mai văzut noi astfel de imagini? În urma cu doi ani publicam tot pe acest blog un material despre un sarcofag antic din Toscana care are reprezentate în basoreliefurile sale scene din războiul daco-roman. Până la momentul publicării nu găsisem în literatura istorică românească nici-o referință la acest sarcofag cu chipuri de daci, iar cele din străinătate se rezumau la o simpla descriere a celor trei sarcofage de la Villa Mediceea di Poggio a Caiano.
Astfel de vase, sau fragmente din ele au fost găsite la Blain în Franța (descris în amănunțime în 1873 de Alexandru Odobescu pe baza unor materiale trimise de istorici francezi), la Pozzuoli (fostul port antic Puteoli) lângă Neapole, la Strasbourg, Clermont Ferrand și la Millau în Franța în situl arheologic numit La Graufesenque de unde se pare că provin toate aceste artefacte și unde s-a descoperit un atelier de ceramică din antichitate. Pe unele vase s-au aplicat și ștampile de olar care au făcut ca numele lor să fie cunoscut astăzi. Să-l descriem pe scurt pe cel mai cunoscut: Vasul de la Blain:
este o cupă din ceramică din care s-a păstrat partea superioară pe care sunt scrise în alfabet latin mai multe cuvinte, unele greu de citit din cauza pierderii unor litere. 
Vasul de la Blain cu inscripția: DECIBALE, fotografie Muzeul Blain.

Ce este vizibil sunt: DECIBALE, DVMENVS, IMP...PART..
În descrierea piesei din articolul lui Odobescu făcută pe baza scrisorilor colegilor săi din Franța pe o parte a vasului ar figura un om culcat între două lănci așezate lateral de corpul sau, presupus a fi Decebal, o figura feminină care ține în mâini capătul unui lanț legat de gâtul unui prizonier și o altă figură îngenunchiată în fața unui demnitar roman, probabil Traian.

Vasul din Blain, foto Muzeul Blain.

Din fotografiile vasului cu inscripția Decibale, eu nu am deslușit toate detaliile scrise de Odobescu acum 130 de ani, pe care le puteți găsi aici. 
Din coroborarea datelor provenite de la alți istorici care au studiat alte fragmente de ceramică terra sigillata cu inscripții și figuri antropomorfe care reprezinta victoria romanilor asupra dacilor rezulta că pe aceste vase de lut era reprezentat Decebal, mort sau cu sabia îndreptată spre propriul corp semnalat: DECIBALE DVMINVS și Traian care primește robii daci care-i cer îndurare aruncându-se la picioarele împăratului, semnalat: 
IMPERATOR NERVA TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PARTHIUS.
Să ne întoarcem la sarcofagul din Toscana. avem oare pe peretele lateral scena morții lui Decebal?



Asupra Reprezentărilor ale triumfului lui Traian asupra dacilor și parților s-a aplecat într-un articol Viorica Rusu-Boolindet de la Muzeul Național de istorie al Transilvaniei din Cluj intr-un articol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu