luni, 6 decembrie 2010

Un alt pod peste Dunare pe o harta veche a Moldovei

Harta originala din Descrierea Moldovei.
În 1771 apărea la Berlin cartea scrisă de domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, intitulată "Descrierea Moldovei". Prima traducere în limbă romană a fost făcută de către banul Vasile Varnav în 1806 şi a fost publicată pentru întâia oară la Mănăstirea Neamt în 1825. Ştim astăzi că D. Cantemira scris cartea în limbă romană, iar în perioadă de exil a tradus-o în limbă latină împreună cu un logofăt de al sau, care-l însoţise în Rusia pe nume Ivan Ilinschi. Manuscrisul intrat în posesia lui Antioh Cantemir a fost dus de acesta împreună cu "Istoria imperiului otoman" în Anglia şi apoi în Franţa, ţări interesate în acea perioadă de estul Europei si de otomani. După moartea lui Antioh, manuscrisele trec prin mai multe mâini şi ajung din nou de unde plecaseră adică la Petersburg, în posesia medicului împăratului, un domn numit Cruse. Om înţelept şi cu vederi umaniste, doctorul Cruse dăruieşte manuscrisul lui G.F. Miller "sfetnicul de Colegie" în 1764, iar acesta îl da cinci ani mai târziu la tradus unui profesor german de la şcoală imperială de cadeţi, pe nume Ioan Ludovig Redslov. Resdslov este cel care a publicat cartea la Berlin.
Monumentală prin volumul uriaş de date pe care le conţine "Descriptio Moldavie" are în conţinutul ei o hartă a Moldovei la începutul veacului al XVIII -lea, destul de precisă cu numeroase localităţi, forme de relief şi adnotări ale autorului. Această hartă a stat la bază hartii Moldovei alcătuite de Georges- Louis Le Rouge, cartograful regelui Ludovic al XV-lea şi eminent arhitect şi gravor de şcoală germană.

Detaliu de pe harta Le Rouge unde se observa podul peste Dunare.
Pe harta franceză se observă în aval de gura de varsare a Prutului o linie care traversează fluviul şi pe care am considerat-o că fiind o reprezentare a podului de la Noviodunum, atât de celebru în antichitate încât apărea şi pe hărţi alcătuite la sute de ani mai târziu. În condiţiile în care podul nu apare pe harta originală a lui Cantemir, ci numai pe harta tributara ei tipărită de Le Rouge, înclin să cred că podul este reprezentarea podului cerut de sultan în 1711 pentru trecerea armatei sale spre Moldova pentru a înfrunta oştile lui Petru cel Mare si nu o reprezentare a podului antic.
Harta Le Rouge

4 comentarii:

  1. Buna ziua!
    Despre existenta unui pot in zona Isaccea, in evul mediu exista mai multe informatii. In secolul XVI si secolul XVII, informatiile lasate de unii calatori straini si chiar de documentele turcesti vorbesc de "pod de vase" si "pod din lemn". Din pacate, nu exista si alte informatii.

    P.S. Va rog, daca se poate sa imi trimiteti si mie in format mare hartile postate pe blog. Multumesc!
    contact@noviodunum.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu va pot trimite nimic deoarece nu aveti profilul facut public, iar pagina web a organizatiei dvs. este in lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicio problema! Mulțumesc! O sa fac rost de hărți!
    Site-ul este în reconstrucție și o sa fie pe web în câteva zile ... O simpla căutare după numele meu sau noviodunum, va lămurea cine este persoana din spatele site-ului si chiar descopereați și blogul - http://blog.noviodunum.ro/

    P.S. Adresa de mail este funcționala!
    Din motive obiective, nu îmi fac public profilul și contul google.
    OpenID setat pe blogul d-voastră nu permite introducerea de ID și URL separat

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Stanica chestiile astea cu "openID" si URL ma depasesc, eu sunt un simplu utilizator, care am incercat sa va trimit ce am pe adresa pe care am primit-o dar n-am reusit. O sa mai incerc dar noviodunum.ro mu merge.

    RăspundețiȘtergere