Pagina din Tacuini sanitatis de pe pagina Casei Christies. |
În urmă cu cinci ani la o licitaţie organizată de Casa Christies la Londra se vindea unui colecţionar particular pentru suma de 7800 $, cartea „Tacuini sanitatis Elluchasem Elimithar. De sex rebus non naturalibus, earum naturis, operationibus & rectificationibus, publico omnium usui, conservandae sanitatis, recens exarati. Albengnefit de virtutibus medicinarum & ciborum. Iac. Alkindus de rerum gradibus” apărută Strassburg în 1531. Cu câţiva ani în urmă la o altă licitaţie a Casei Sotheby’s se vânduse un exemplar asemănător, aflat într-o stare mai bună cu sumă de 13750 GBP.
Autorul MUKHTAR IBN AL-HASAN, mai cunoscut cu numele de IBN BUŢLĂN, a fost un medic arab creştin din Bagdad (Irak), al cărui manuscris a fost tradus din arabă în limba latina în secolul XII de Farag ben Salami. După datele cunoscute despre acest medic arab a cărui biografie completă poate fi citită în orice enciclopedie islamică, cea mai cunoscută fiind cartea lui J.J. Brill „First encyclopediae of Islam 1913-1936”, IBN BUŢLĂN a învăţat medicină în Bagdad, iar apoi în anul 440, după calendarul musulman (1049 după cel creştin) a plecat într-o călătorie în Siria şi apoi în Egipt, unde a practicat artele medicale. Izbucnirea unei epidemii de ciumă în anul 446 (1054) la Constantinopol face că paşii săi să se îndrepte către acest oraş, probabil la chemarea împăratului Bizanţului, Constantin al IX lea Monomahul, cel de-al treilea soţ al împărătesei Zoe Porfirogenet şi probabil singurul dintre cei trei pe care l-a iubit cu adevărat. Retras într-o mânăstire din Antiochia Ibn Huţlăn va muri în 1066. Numele lui va fi pentru totdeauna legat de primul tratat de igienă şi sănătate publică, dar şi de astronomie, medicul arab fiind cel care va descrie apariţia pe cerul Asiei Mici a unei supernove în 1054, care se vede in prezent sub forma Nebuloasei Crabului din constelaţia Taurului:
„O epidemie celebra din timpul nostru este cea care a avut loc atunci când o stea a apărut spectaculos în Gemeni (constelaţia şi semnul zodiacal Gemenii) în anul 446 (1054). În toamnă aceluiaşi an, paisprezece mii de oameni au fost îngropaţi în Constantinopole. Ulterior, în mijlocul verii anului 447 toţi străinii din Fustat (vechiul Cairo) şi aproape toţi locuitorii au murit”.Note de subsol:
- "Tacuini sanitatis" este denumirea latinizata a manuscrisului lui Ibn Huţlăn "Takwim al Sihha", care s-ar traduce ca un "Îndreptar de igiena".
- Elluchasem Elimithar este numele latinizat al lui Ibn Huţlăn, derivat din MUKHTAR IBN AL-HASAN (aproximativ "Al Chasam el Mihtar").
Nebuloasa Crabului fotografiata de telescopul Hubble |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu