sâmbătă, 8 iunie 2013

Bicarbonatul o revolutie în oncologie şi medicină?

Studii recente scot la iveală unele calităţi ale bicarbonatului de sodiu care ar putea revoluţiona oncologia şi chiar medicina. Utilizat de multă vreme drept calmant al arsurilor gastrice şi mai nou în tratamentul unor boli dermatologice şi venerice, bicarbonatul acţionează prin alcalinizarea ţesuturilor. În mod natural în sânge există un sistem tampon complex bazat pe bicarbonat care corectează tendinţa de acidoză rezultată din metabolismul celulelor, al cărui produs final este bioxidul de carbon şi apa, care împreună formează acidul carbonic. Prin acest sistem tampon pH sângelui este menţinut în permanenţă la un nivel de 7,25-7,45, care este optim pentru funcţionarea organismului.
Ori este cunoscut faptul că în tumorile maligne solide pH este mai scăzut (sub 7, în general 6,5-6,9) din considerente cunoscute: celulele tumorale sunt celule imature şi aberante în care predomină metabolisme anaerobe (în care oxigenul nu este folosit) şi la care produşii de catabolism sunt în general acizi organici (lactic, acetic, carbonic, etc.). Ori de la acestă constatare s-a deschis şi calea utilizării oxigenului hiperbaric în oncologie şi mai nou utilizarea bicarbonatului de sodiu (NaHCO3) pentru alcalinizarea tumorilor şi distrugerea celulelor canceroase.
Experimentelepe şoareci inoculaţi cu celule tumorale de diverse tipuri de cancer (carcinoame de sân, pulmonare şi osoase) au arătat că dacă animalelor li se administreaza bicarbonat de sodiu în apa de băut, în perfuzie, sau local, prin injectare intra, sau peri-tumorală, tumorile canceroase scad în volum, chiar dispar, indiferent de stadiul lor: local, invazii regionale sau metastazare. Şi asta în absenţa chimioterapiei şi a radioterapiei, care aşa cum ştim nu sunt selective în distrugerea celulelor canceroase, ele ucigând şi celulele sănătoase.
Pentru verificarea acestor dovezi ştiinţifice şi găsirea unei metode de punere în practica terapeutică a acestor proprietăţi ale bicarbonatului, în S.U.A., „National Institut of Health” a destinat 2 milioane de dolari acestor cercetari Universităţii din Arizona care girează „Arizona Cancer Center”. Banii sunt destinaţi achiziţiei unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară cu ajutorul căruia să poata fi măsurată aciditatea tumorală „in vivo”, precum şi pentru găsirea unor modalităţi de monitorizare individuală a dozelor de bicarbonat pentru fiecare pacient. Deşi cercetările sunt în curs, ele provoaca deja îngrijorare marilor concerne de medicamente, care ar putea pierde o piaţă de multe miliarde de dolari, cea a citostaticelor. În acelaşi timp apar noi dovezi că bicarbonatul poate fi extrem de util în diabetul zaharat, în unele boli de rinichi, inclusiv în unele forme de litiază. Viitorul pare a deschide noi perspective bicarbonatului, abandonat în ultimii ani prin apariţia altor antiacide mai performante şi exilat la periferia medicinii, doar pentru albirea dinţilor şi tratarea candidozelor vaginale şi a mătreţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu