miercuri, 9 decembrie 2015

Amprenta fecală din sala de operație: rolul amestezistului

O imagine clasică dintr-o sala de operații cu un pacient intubat. Observați anestezistul: poarta masca incorect (nu-i acopera și nasul) și nu are mănuși de protecție. Sursa Clinica Oftapro.
     Am văzut așadar că perioada de anestezie este propice transmiterii infecțiilor nosocomiale. După aprecierile specialiștilor 12% din infecțiile legate de actul chirurgical se transmit prin intermediul anesteziei, mai precis a mâinilor anestezistului. Căile principale de contaminare ar fi:
  • Utilizarea de mănuși nesterile la proceduri de anestezie și la utilizarea acelorași mănuși mai mulți bolnavi
  • Utilizarea acelorași mănuși la pacient, aparatul de anestezie, tastaturi etc.
  • Nu se efectuează dezinfecție eficientă după fiecare pacient
  • Managementul instrumentarului critic și semicritic nu este respectat cu sfințenie.
  • Camerele de operație nu sunt incinte sterile, ele devin imediat contaminate bacterian după intrarea pacientului și a personalului în încăpere
  • obiceiul de a furniza anestezie la mai multe săli de operație facilitează încălcarea normelor de igienă
    Din observațiile proprii cele mai mari probleme sunt cu laringoscoapele, mai precis cu lamele acestuia, care adesea nu sunt inactivate imediat după folosire. Din anumite considerente „economice” nu se înghesuie nimeni să sterilizeze termic lamele de laringoscop, preferându-se în mod eronat dezinfecția, cănd ar trebui să beneficieze de sterilizare termică sau chimică între proceduri.
Astfel de probleme legate de posibilitatea transmiterii de agenți patogeni prin sala de operație constituie obiect de studiu pentru multe colective de specialiști. Unul din ele Enviromental Hygiene Study Group a inventat un tip de film transparent care aplicat pe obiectele din sala de operații pune în evidență la lumina ultravioletă „găurile” din procesul de dezinfectie al obiectelor.
Alt grup format la Dartmouth-Hitchcock Medical Center din Lebanon, New Hampshire, una din cele mai vechi școli de medicină din S.U.A., cu un spital de 400 de paturi și 28 săli de operații, a dovedit că mâna furnizorului de anestezie este un factor de risc important în transmiterea intraoperatorie a bacteriilor. Ei au analizat 82 de probe bacteriologice pereche, prima cohortă la începutul primei anestezii din zi, cea de a doua la începutul celei de-a doua anestezii. S-au recoltat probe de pe robinete, linii venoase, mâinile anestezistului și alte obiecte din sala de operatie. S-au validat numai rezultatele în care bacteria izolată de pe mâinile anesteziștilor, cele de pe obiecte erau identice ca biotip.
În 19/184 cazuri: 11,5% s-a dovedit transmiterea bacteriana pe robinetele liniei venoase, 9/19 sau 47% având la origine anestezistul. La 146/164 cazuri ce înseamnă 89% a fost identificată contaminarea mediului sălii de operație, iar în 12% din cazuri (17/146) originea contaminarii a fost anestezistul
Același spital, alta imagine, o mână pe aparatul de anestezie, alta în buzunar.
O imagine sugestivă: anesteziștii nu poartă măști, cel din stânga nu poartă nici mănuși si are pe deget o verighetă. Halatul steril este pus peste haine de stradă.
Nu se poartă mască și nici mănuși (pfeiher.ru)

ȘI dacă imaginile nu sunt semnificative tastați anestezie și veți găsi altele. Se cam poartă peste tot anesteziștii sumar echipați, chiar si în reclamele clinicilor private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu