marți, 20 decembrie 2016

Terapia fotodinamică țintită în cancerul de prostată

Ofrande zeului Ra.
Zilele astea s-au publicat în Marea Britanie (The Lancet Oncology) rezultatele unui studiu al terapiei cancerului de prostată printr-o procedură microinvazivă bazată pe activarea unei substanțe produse de bacterii izolate din adâncurile marine de lumina produsă de un laser.
În fapt bacteriile care trăiesc la fundul mării departe de lumina solară au dezvoltat un sistem propriu de producere a oxigenului la o luminare extrem de slabă. Substanța izolată numită WST11, dacă este iluminată puternic, determină eliberarea din țesuturi a unei cantități substanțiale de oxigen care tromozează vasele de neoformație tumorală și ucide celulele canceroase. După administrarea medicamentului TOOKAD®, (WST11 solubil), printr-o micropuncție prostatică se introduce un fir de fibră optică prin care se transmite lumina unui laser în tumoră, într-o anumită lungime de undă și cantitate. Tromoza vaselor de neoformație se produce instantaneu.
Bioluminiscență în adâncul mării.
foto Wikipedia
Tehnologia dezvoltată la Institutul de Știință Weizmann din Israel în  colaborare cu STEBA Biotech a fost utilizată pe 413 pacienți cu cancer de prostată și a fost eficientă la 43% din cei care au primit-o și care s-au vindecat complet. Metoda exclude complicațiile urinare și sexuale care apărea după intervențiile chirurgicale clasice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu