vineri, 7 mai 2010

Tamaia intre posologie si nebunie

Marea majoritate dintre noi credem ca tamaia utilizata in practicile bisericesti este mai mult pentru morti decat pentru vii, dar din pacate suntem intr-o grava eroare! Daca deschizi o cautare a produsului respectiv pe net, constati cu uimire ca este un panaceu universal, o gramada de reviste si site-uri naturiste recomandand tamaia nu 40 zile, dupa ce ai plecat ceruri, ci cu mult inainte! Preventiv! Dintre indicatiile tamaiei ca medicament se detaseaza de departe cea de tratament de electie a litiazei biliare si urinare, urmata de bolile respiratorii, tumori, infectii, un site indicand-o ca fiind foarte utila si in dizenterie. Mai ciudate sunt acele indicatii ale tamaiei in afectiuni greu incadrabile: "starile nervoase" (nu prea stiu ce inseamna), inflamatiile sanului la femei, "pentru intinerire", psihoze (!!??), "minte", emotii, "ritualuri de indepartare a spiritelor malefice". N-am sa va plictisesc si cu alte indicatii ale tamaiei, unele atat de bizare ca mi-e frica sa le amintesc (de exemplu in loc de Viagra, dar nu scriu cat si cum sa nu pun vreun barbat in situatia de a manca tamaia din candela), sau alta gogorita culeasa din "Libertatea": "Tamaia preintampina raspandirea epidemiilor". Acu' ce-i drept e drept, in Evul mediu medicii care tratau (un fel de a spune) pacientii cu ciuma bubonica (MEDICO DELLA PESTA) purtau un costum traditional lung si negru care le acoperea corpul in intregime, manusi albe lungi, iar fata le era acoperita de o masca ca un cioc de cioara, cu gaurile pentru ochi protejate de doua cristale, avand in mana dreapta un ciomag cu care examina bolnavul (de fapt ii dadea hainele de-o parte sa-i vada plagile fara sa-l atinga) si in mana stanga fie un clondir cu rachiu "Grappa" (asta sa n-o credeti), fie un fel de cadelnita cu tamaie aprinsa. Se presupune ca in varful mastii se punea lana de oaie imbibata cu otet cu rol de dezinfectant.
Lasand gluma la o parte va sfatuiesc daca Doamne fereste!, va veti imbolnavi vreodata, sa nu va consulte un doctor de pe internet si sa nu va tratati dupa "Formula as" sau "Libertatea". S-ar putea sa vi se recomande tamaie, lucru absolut inutil caci la finalul partidei toti vom primi din belsug, asa ca n-are rost sa va grabiti! Aleluiah!


Masti venetiene "Medico della Peste" din colectia personala. Se foloseau si inca se mai utilizeaza in cadrul carnavalului de la Venetia, in Commedia dell' Arte, forma de teatru stradal si burlesc aparuta in secolul XVI. Personajele unele din ele cunoscute in diverse forme si la noi (Arlechino, Pulcinela, Capitanul, Brigella, Pantalone, Zanni, Magnifico, Scaramuccia, Innamorati, Franceschina, au toate masti, pe care le puteti achizitiona la Venetia de la maestri autorizati pentru a produce aceste masti, din hartie tratata dupa metode traditionale.


Un comentariu:

  1. am folosit tamaie pentru litiaza renala si am eliminat pietre , asa ca, este buna si forumula- as.

    RăspundețiȘtergere