joi, 12 mai 2016

Cât de controlată a fost Hexi-Pharma de către Ministerul Sanătății

Compania Hexi-Pharma.
foto Mediafax
Scandalul dezinfectantelor diluate care are în centrul acțiunii compania românească Hexi-Pharma a debutat în luna aprilie 2016 prin dezvăluirile ziaristului Cătălin Tolontan. Cu cât încercăm să investigăm mai în amănunt acest caz, cu atât mai mult găsim o serie de erori, omisiuni, sau chiar dovezi de incompetență ale autorităților cu rol în reglementarea și controlul biocidelor, autorități aflate în subordinea Ministerului Sănătății cel care asigură prin H.G. 617/2014 coordonarea măsurilor naționale necesare aplicării Regulamentului UE 528/2012.
Cel mai interesant este faptul că anterior declanșării acestui scandal Ministerul Sănătății prin Inspecția Sanitară de Stat a desfășurat un control tematic pe tema biocidelor în luna octombrie 2015, al cărui rezultat îl puteți vedea aici.
Ori de la controlul tematic care a găsit o sumedenie de nereguli până la scandalul H.P. au trecut 6 luni, timp în care se puteau lua măsuri și nu dosirea gunoiului sub preș. Am rezerve mari și față de modul cum s-a terminat controlul tematic: 77 avertismente și 24 de amenzi (0,99% din firmele controlate), totalizând 27400 lei, adică în jur de 1000 lei pe fiecare amendă, în timp ce amenzile din HG 617/2014 sunt de la 5.000 la 50.000 lei, iar belele erau destule:
  • etichetarea greșită a 60 produse biocide;
  • plasarea pe piaţă a 36 produse biocide fără aviz;
  • 35 produse biocide cu termen de valabilitate expirat; 
  • 15 produse biocide utilizate în mod diferit față de instrucțiunile de pe etichetă;
  • alte neconformităţi ca de ex. neprezentarea avizelor şi / sau a fişelor tehnice de securitate, etichetă cu traducere incorectă/incomplete, lipsa solicitării avizului de extindere, neinscripționarea timpului de acțiune al produsului biocid, lipsa pe etichetă a frazelor de risc și a simbolurilor din actul de plasare pe piață.
Oare o fi fost controlată și compania Hexi-Pharma? Nu de altceva dat Raportul Comunicat al Ministerului Sănătății privind prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale consemnează la întrebare 8 din chestionar: Ce dezinfectante folositi?  următoarele răspunsuri date de cele 112 spitale intervievate:
dezinfectanti pentru maini si tegumente (hexio-gel, hexio a, hexio-derm), suprafete si instrumentar (hexio-sept), dezinfectia aeromicroflorei (hexio-cid, hexio-spray), dezinfectia apei (hexio-clor), Clorhexidina 4%, Aniosurf premium, Surfanios citron, Aninos oxz floor, Aniospraz 29, Biclosol, Dermanios scrub cg, Anios gel 85 npc, Aniosyme dd1, Anioxyde 1000, Ventisan (sapun bactericid), manocid (dezinfectant) .
No comment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu