sâmbătă, 7 mai 2016

Un ministru habarnaut și un experiment ridicol

Ministrul Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu
foto Observator.ro
Așadar ce face un ministru habarnaut și prost sfătuit de consilierii săi când presa (se scrie presa, dar se citește Cătălin Tolontan) îi comunică faptul că în spitalele statului dezinfectanții sunt diluați?
Se umple de ridicol în fața corpului medical și se face de râsul curcilor afirmând că n-are voie de la procurori să spună ce spitale au avut probe proaste la experimentul Achimaș-Rafila din 28-29.04.2016.
De ce metoda aleasa de Ministerul Sănătății este greșită? 
Pentru că reclamația era ca dezinfectantele erau diluate, caz în care autoritățile luau mostre din flacoane și din loturi și le verificau unde doreau ei, la ICECHIM, în Germania, în Franța sau oriunde.
Ce a făcut Ministerul Sănătății? A pus-o pe infirmiera din spitalul X să spele noptierele paturilor din saloane cu dezinfectant de la HP, i-a pus pe asistenții de la SPCIN-CPCIN (secții sau compartimente de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale) să recolteze teste de sanitație pe tampoane și pe cadrele medicale din laboaratoarele D.S.P. sau ale spitalelor acreditate să lucreze probele în zilele Paștelui ortodox. Nu vi se pare cam mulți oameni implicați în manipularea dezinfectantilor și a probelor? 
Am testat eficiența modului cum infirmiera din spitalul X executa procedura de curățare și dezinfecție a suprafețelor și tegumentelor? Am testat modul de executare conform protocoalelor a recoltării de probe de către personalul din spitale? 
Sau acuratețea executării izolării bacteriilor în laboratoarele acreditate de microbiologie din D.S.P.-uri și spitale? Poate pentru presă, care trăiește bine de pe urma mizeriilor din sănătate aceste testări și rezultatele lor sunt semnificative, dar ele implică atâtea elemente subiective încât îmi vine să cred că cel care l-a sfătuit pe ministru să procedeze astfel a dorit să pună toți așii în mâna patronului de la Hexi Pharma, care poate contesta lejer rezultatele acestor testări și poate solicita despăgubiri uriașe pentru scandalul în care este actorul principal.
Ce trebuia să facă Ministerul Sănătății profitând de faptul ca are atâtea laboratoare acreditate?  Nimic altceva decât să-și respecte Ordinul propriu de Ministru nr. 261 / februarie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitatile sanitare,  Anexa 2: LISTA standardelor din România aplicabile în unităţile sanitare, în domeniul curăţării, dezinfecţiei şi sterilizării. Le puteti găsi vizualizate atât în ordinul respectiv cât și pe pagina Asociație de Standardizare din România. 
Sau să deschidă o pagina de internet și să tasteze disinfectant efficacy test protocol
Dar poate nu le-a mers netul.
va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu