marți, 10 august 2010

"Augustus"


Stim ca Augustus ("cel venerat") a fost numele dat de Senatul Romei lui Caius Iulius Cezar Octavianus, nepot al lui Iulius Cezar, care a ajuns la putere in urma victoriei repurtate de trupele sale asupra celor comandate de Marcus Antonius, in cea mai mare batalie navala a antichitatii, cea de la de la Actium, din anul 31 i.C. din Marea Ionica.
Dupa batalie,  dispare definitiv conducerea republicana a statului roman de tip triumvirat, Octavianus devine primul imparat al Romei, iar invinsul, Marcus Antonius, impreuna cu sotia sa, Cleopatra regina Egiptului, se sinucide.
Domnia lui Augustus a insemnat consolidarea puterii imperiului roman si a dus la inflorirea culturii si civilizatiei romane. Augustus a fost cel care a infiintat primele unitati de pompieri si de politie la Roma si in alte orase mari, a fost cel care a desemnat functionari publici numiti prefecti sa conduca treburile statului si a reformat si separat justitia de legislativ. In perioada lui au stralucit poetii Virgiliu, Ovidiu si Horatiu, iar un prieten apropiat imparatului a devenit protectorul si sponsorul artistilor din epoca. Se numea Mecena, iar numele lui a devenit substantiv comun.
A fost casatorit cu Claudia Pulcra de care a divortat fiindca nu-i facea copii. Din a doua casnicie, cea cu Scribonia, a avut o fata, pe nume Iulia, dar nici a doua casnicie n-a tinut mult si se recasatoreste cu sotia unui senator Tiberius Claudius Nero, pe nume Livia Drusilla, care ii aduce 2 fii din prima casatorie: Tiberius Claudius Nero si Nero Claudius Drusus. Ambii baieti primesc o educatie aleasa si sunt antrenati pentru adeveni conducatori militari ai imperiului. Tiberius va lupta in Iberia pentru cucerirea regiunii Cantabria, apoi in Armenia, Panonia si Iliria, iar fratele sau Drusus in Alpi si pe Rin impotrica triburilor germanice, unde de altfel va si muri.
In vederea consolidarii dinastice Augustus o va casatori pe fiica sa Iulia cu un nepot de-al sau Marcellus (fiu al sorei sale si var primar cu mireasa). Din acesta casatorie vor rezulta 
Cum acesta moare prin otravire, de care se pare ca Livia Drussila nu a fost straina, imparatul isi va casatori fata cu omul sau de incredere Marcus Agrippa, din care casatorie vor rezulta trei nepoti, toti adoptati de Augustus, pe care acesta dorea sa-i vada pe tronul Romei. La moartea lui Marcus Agrippa imparatul isi va casatori pentru a treia oara fiica, cu de-a sila, dupa fiul din prima casatorie a sotiei sale, Tiberius, pe care il desparte de nevasta. Cum casatoria cu Tiberius "nu functioneaza" din cauza noului ginere, acesta din urma este expediat in insula Rhodos "sa se mai gandeasca", unde imparatul il uita 6 ani printre grecoaice si maslini. Din nefericire pentru imparat nepotii se duc la ceruri unul cate unul, asa ca Augustus il recheama pe Tiberius din exil, il adopta si il desemneaaza succesorul sau. Tiberius Claudius Nero va deveni Tiberius Iulius Cezar si pana la moartea tatalui sau vitreg va lupta pe toate fronturile imperiului din Dalmatia in Panonia, de la Dunare la Rin si la Elba, extinzand granitele imperiului si linistind teritoriile carora le va aduce "pax romana".
N.B. In cinstea imparatului Augustus luna a VIII-a din an, numita Sextilis (nu are nici un fel de legatura cu sexul, la romani anul incepea cu luna martie, iar luna respectva era deci a sasea) a fost numita August si pentru ca imparatul sa nu fie mai prejos de predecesorul sau Iulius Cezar, care avea o luna de 31 de zile (iulie) a cerut ca si luna lui sa aiba tot atatea zile.
Toate lunile dupa august pana la sfarsitul anului calendaristic isi pastraza denumirile latine originale din anul roman: septembrie (a saptea), octombrie (a opta), noiembrie (a noua), decembrie (a zecea).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu