joi, 18 martie 2010

Balsamum carpathicum

Balsamum carpathicum este obtinut din rasina unui conifer: Pinus cembra, mai pupular zambru. Acest arbore creste in muntii Carpati (Romania, Ucraina, Slovacia si Polonia) si in Alpi (Franta, Elvetia, Austria, Italia) si se aseamana mult cu pinul prin forma frunzelor ca niste ace grupate in buchetele de cate 5, dar difera de pin prin forma piramidala a coroanei. La noi in Carpati exista numai forma erecta, cu trunchiuri drepte ce pot atinge la maturitate inaltimi de peste 20-30 de metri, dar in Alpi la altitudini mari s-a dezvoltat si o subspecie taratoare asemanatoare cu ienuparul, forma prostata. Conurile ovoide si colorate la maturitate in mov contin seminte foarte apreciate de popoarele germanice si care sunt utilizate in arta culinara europeana in asociere cu paste sau cu vanat. Semintele sunt hrana preferata a multor animale de munte de la veverite, la gaite si cocosi de munte. Datorita lemnului foarte pretios prin aspectul marmorat al sectiunilor si prin usurinta de prelucrare, din care se fac piese de mobilier si sculpturi, acest arbore aflat in paduri compacte (cembrete) in secolele trecute a fost aproape complet eliminat din zona subalpina pe care o domina alaturi de jnepi. In ultimii ani prin programe cu finantare europeana ("Life"), zambrul a fost reitrodus in masive in care aproape ca disparuse, cum ar fi Pietrosul Rodnei. Zambrul este copacul cel mai rezistent la frig dintre toate coniferele de la noi, el situindu-se in padure in etajele cele mai inalte alaturi de ienupar si jnepi, in zonele insorite si ferite de vant poate trece de varsta de 300 de ani. Pepiniere de zambru avem la Sinaia, in Cindrel si la Pojorata.
Rezonanta geto-dacica a numelui, aspectul sau impunator fata de coniferele taratoare din jur, culoarea coroanei verde intens l-a facut pe zambru arborele sfant al miscarii legionare din romania interbelica (vezi "Zambrul si Argintica", pe miscarea.net).
In medicina balsamul de zambru s-a folosit ca expectorant in afectiuni respiratorii traheobronsice, in tratamentul bolilor de ficat, iar acele mestecate ar atenua durerile de dinti si ar videca stomatitele si gingivitele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu