luni, 1 martie 2010

Practici de imbalsamare la sciti


In "Istoria" sa, Herodot povesteste despre practici magice si tratamente empirice ale unor boli in antichitate. Interesanta este partea 71, din Cartea a IVa, unde ni se prezinta practici de imbalsamare a  regilor Scitiei, asemanatoare cu cele din Egiptul antic:
" Mormintele regilor sciti sunt in Tara Gerrhi, situata in punctul in care Borysthenes (Niprul de astazi), devine navigabil pentru prima oara. Cand un rege moare, i se sapa un mormant care are o forma patrata si de o marime foarte mare. Cand totul este gata ei iau corpul regelui si ii deschid pantecul, curata totul afara, umpland cavitatea cu un amestec preparat din chiparos maruntit, tamaie, seminte de patrunjel si seminte de anason (chimen), dupa care inchid burta prin coasere, introduc corpul in ceara si-l aseaza intr-o caruta cu care il vor plimba pe la diferite triburi" (pe care le conducea).
Astazi morminte ale capeteniilor scitice sunt imprastiate pe o suprafata imensa, inclusiv la noi in tara, frecventa lor crescuta a dat chiar numele unei provincii din Rusia, in sud-vestul Siberiei, la nord de Kazakhstan: Kurgan. In zona din nordul Dobrogei sunt sute de astfel de morminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu