marți, 29 iunie 2010

Lapusnea 1928

Intr-un articol de acum cateva zile va prezentam fotografia aceasta din arhiva familiei, cu maestrii de vanatoare regala de la castelul de vanatoare de la Lapusnea, facuta in 1928, in care apare un strabunic de-al sotiei mele, care avea pe atunci rangul de sef al vanatorii regale, raposatul Gheorghe Niculici, Dumnezeu sa-l ierte. Imi exprimam parerea despre personajul din mijlocul fotografiei, al carui nume nu-l stiam si despre care presupuneam ca este vreun domn de la Bucuresti, dar pe care nu-l identificasem. Regele Ferdinand murise deja de doi ani rapus de un cancer colo-rectal, in plus purta barba, printul Nicolae, al doilea fiu al regelui Ferdinand nu avea inceputul de chelie al celui din fotografie, iar regele Carol al II-lea isi consuma idila la Paris cu Elena (Magda) Lupescu si in plus era mustacios. Despre Mihai I nici nu putea fi vorba, Majestatea Sa fiind la acea data, un copilandru. In vederea incercarii de a identifica personajul m-am adresat Casei Regale Romane si dupa un mesaj politicos de scuze din partea secretariatului acestei institutii m-am lasat pagubas. Iata insa ca MS Regele Mihai, intrat in posesia fotografiei trimise de mine pe e-mail a recunoscut personajul si a imputernicit pe doamna Secretar General  cu urmatorul raspuns:

Domnule Dr. Popa,
Bunul Dumnezeu a facut ca aceasta fotografie sa aminteasca Majestatii Sale Regelui timpurile trecute si
sa avem raspunsul pe care vi l-ati dorit.
Majestatea Sa m-a imputernicit  sa va transmit urmatoarele:
Persoana din mijlocul fotografiei este dl. Ion Popescu, zis Bibi, responsabil  sau administrator cu vanatoarea de la Lapusnea. Toti ceilalti, langa care se afla fotografiat, sunt lucratorii de la ocolul vanatorii ( paznicii ,mai bine zis). Dl Ion Popescu zis Bibi a devenit mai tarziu administratorul domeniului regal Savarsin. Regele il cunostea bine. In anii de exil ai Majestatii Sale Regelui , dl. Ion Popescu a facut o scurta vizita Majestatilor Lor la Versoix ,in Elvetia. A fost ultima oara cand Majestatea Sa Regele l-a intalnit.
Majestatea Sa mi-a mai spus ca era om cumsecade si foarte priceput in ale administratiei.
De altfel, in josul fotografiei sta scris: Lapusnea 1928, Administrator I. Popescu.
Cu bucurie in suflet ca va putem implini dorinta, va rog sa primiti sincerele noastre pareri de rau pentru primul raspuns, dimpreuna cu  cele mai frumoase ganduri de consideratie pentru dvs. si familie.
Constanta Iorga  Secretar General al Casei Majestatii Sale Regelui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu