marți, 1 iunie 2010

Uciderea mamelor: statistici

http://clujeanul.gandul.info/cluj/marturisiri-cutremuratoare-din-epoca-avorturilor-2430184

Marturii cutremuratoare privind avorturile din perioada comunista s-au multiplicat dupa difuzarea filmului "4 luni 3 saptamani si 2 zile" regizat de Cristian Mungiu. Decretul lui Nicolae Ceausescu nr. 770/1966 avea sa aduca Romaniei nu numai un spor de populatie, printr-o natalitate de la 14/1000 (paisprezece la mie) in 1966, la 27/1000 in 1967, spor de populatie cunoscut sub denumirea de "decretei", ci si un adevarat genocid al mamelor care faceau intreruperi de sarcina, estimat la peste 10.000 de decese materne post-avort in intervalul 1966-1990. (Mai precis 12816 decese materne din care 9451 prin avort si 3365 prin risc obstetrical, cifrele includ date statistice raportate, este posibil ca ele sa fie mult mai mari in realitate).
O analiza a cauzelor care au dus la o astfel de situatie unica in Europa si chiar si in lume, a ajuns model de studiu critic, inclusiv in dezbaterile pentru alegerile din SUA, modelul demografic comunist de crestere fortata a populatiei fiind condamnat public atat de oamenii de stiinta cat si de politicieni.
Din pacate ca si "alimentatia rationala" nimeni nu va raspunde pentru ce s-a intamplat atunci, Ceausescu fiind mort, cazul s-a inchis, generatia mamelor sacrificate a ajuns la pensie (-15%). 
Majoritatea mamelor care se prapadeau, o faceau in urma unor hemoragii severe, sau ca urmare a contractarii unor infectii ce evoluau spre septicemie, ambele complicatii find generate de avorturile facute prin diferite mijloace care mai de care mai rudimentare si mai periculoase. In epoca de glorie a aplicarii decretului 770 si mai apoi dupa 1985, cand prin Decretul 485 s-a marit varsta la care se putea apela la avort la peste 45 de ani si numarul de copii nascuti la 5 de la 4, gama instrumentelor si metodelor de a avorta era mare si implica costuri deosebite. Nu si pentru nomenclatura, a caror neveste si amante puteau face intrerupere de sarcina cand doreau muschii lor. Pentru oamenii de rand, familii normale, un avort costa intre 3000-5000 lei daca era vorba de un avort provocat prin sondaj si ceva mai mult, 5000-6000 de lei daca era vorba de un chiuretaj. Multa lume nu avea acesti bani care reprezentau pentru multi salariul pe 2-3 luni, asa ca se recurgea la avorturi empirice periculoase. Din experienta mea de tanar asistent pe ambulanta in anii '80 si apoi de medic, proaspat absolvent, va pot povesti cateva cazuri cutremuratoare, ca sa va puteti imagina la ce recurgeau femeile pentru a scapa de o sarcina nedorita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu