Ca locuitorii Vaii Gurghiului s-ar trage din daci nu exista dovezi concrete, doar traditiile si povestile locale acoperite de misterul acestei populatii romanesti stravechi pot fi argumente. Interesant este faptul ca am avut multi colegi de pe Valea Gurghiului si majoritatea din ei aveau prenume de influenta puternica latina: Nerva, Ovidiu, Traian, Domitian, Cezar, chiar daca unele nume de familie fusesera afectate de multiplele valuri de maghiarizari: Farcas (Lupu).
Elementele de baza a portului popular sunt aceleasi cu celelalte regiuni istorice ale Romaniei, dar sunt foarte interesante modelele de pe ii si de pe fote, cu specific local: braduleti, fulgi de zapada, sarpe, triunghiuri simbolizand munti etc.
Toate fotografiile sunt din arhiva personala, primele trei fiind efectuate in perioada 1925-1935. Prima din ele este efectuata intr-un atelier fotografic din Tg. Mures, "G. Herczeg", urmatoarele doua la un studio fotografic din Reghin: "Fotograful Curtii Regale Georg (ilizibil) Reghin" . Ultima dintre fotografiile cu fetele imbracate in port popular este datata "7 noiembrie 1952", fiind efectuata probabil la Reghin.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu