joi, 17 iunie 2010

Sefu' nostru, doctorul Brebenel

 Se implinesc doua luni de cand ne-a parasit pentru o lume mai buna, doctorul Brebenel Gheorghe, cel care a fost ani de zile in fruntea sanatatii galatene, atat ca director de Directie Sanitara cat si ca director de "Sanepid". Iubit de multi, temut de multi, "Sefu'" cum ii spuneam noi cei din staful lui, epigonii lui, a fost bucurestean la origine, dar si-a trait aici la malul Dunarii aproape toata viata. Absolvent a Facultatii de Sanatate Publica din Institutul de Medicina si Farmacie Bucuresti, doctorul Brebenel a fost un organizator de sanatate ilustru, care s-a implicat in toate problemele majore de sanatate ale judetului de-a lungul timpului. Eu l-am apucat in ultimii ani inainte de a intra in pensie, cand intelepciunea si eruditia lui mi-au fost de mare ajutor in formarea mea de tanar specialist si intre noi a fost o legatura spirituala deosebita. Cu domnia sa am fost la prima ancheta de holera de dupa 1990, cu dansul am batut judetul in lung si lat prin satele uitate de Dumnezeu, pentru a imprastia vaccinuri sau in diverse alte ocazii legate de activitatea antiepidemica. Venise imediat dupa razboi in orasul nostru si luase totul de la capat, alta viata, alta slujba, alta oranduire sociala.
A stat pe coclauri ani de zile, in batalia care s-a dat imediat dupa razboi contra paludismului (malariei), pe Valea Prutului, la Vadeni, Cavadinesti, Oancea si Foltesti, conducand ostilitatile contra tantarului anofel, tratamentele profilactice antimalarice adresate populatiei si coordonand activitatea de supraveghre a focarelor. A condus Directia Sanitara a Regiunii Galati mai multi ani, implicandu-se in modernizarea spitalelor, constructia altora noi, dar principala activitate a lui Sefu' a fost din totdeauna lupta antiepidemica. Febra tifoida care bantuia prin cartierele sarace si fara apa si canalizare ale orasului, epidemiile de holera, marile epidemii de hepatita virala acuta din Galati si Tecuci (1989), epidemiile de dizenterie, gripa, scarlatina din scoli, au fost toate lichidate sub coordonarea lui. Nu se sfia sa spuna lucrurilor pe nume nici in perioada comunista, desi fusese prin meseria si experienta lui cooptat in toate structurile politice sanitare de dinainte de 1989. La Vadeni invatase sa pescuiasca si era maestru in domeniu firului intins si tot in acei ani deprinsese mestesugul vanatorii, de care s-a lasat tarziu dupa 70 de ani, spre bucuria colegilor sai de vanatoare care mai putea si ei nimeri ceva in absenta lui. Duritatea pe care o afisa uneori si exploziile de furie pe care le avea uneori, nu le-am inteles, decat dupa ce la mai multi ani distanta, i-am luat locul. Nu tolera prostia, indolenta si superficialitatea. Era un gentleman desavarsit, iubit pentru felul de a fi de toate femeile din sanatate, dar necrutator cand era vorba de neglijenta care genera pericole in sanatatea publica locala. Isi forma repede o idee despre ce erai in stare si ce-ti putea duce mintea si greu isi mai schimba parerea dupa aceea despre un om. Avea un umor fin cu care te atingea daca greseai, dar si o vorba buna daca faceai ce trebuia. Meticulozitatea lui in a tine evidentele era proverbiala, acum 20 de ani cand am lucrat cu el avea inregistrari de cazuri si activitati antiepidemice din anii '50. Din Sanepid nu pleca nici un lot de vaccin pana nu era numarat de el, verificat de el, impachetat de el si legat cu sfoara de el, pana ce nu avea instructiuni de utilizare si de campanie, pile de taiat fiole, tabele de catagrafie. O data pe luna mergea la Directia judeteana de Statistica si verifica toate certificatele de deces eliberate, pentru a vedea daca fusesera boli infectioase nedeclarate, in jurul carora putea aparea noi focare.
Sefu' a fost cel care a insistat sa vaccinam antihepatitic B, in primii ani de dupa revolutie copiii din leaganele de copii, asa ca la Galati acest lucru s-a realizat mai devreme decat in restul tarii si apoi a extins din ajutoare internationale vaccinarea antihepatita B si la copiii din familii, care au fost inclusi abia prin primul Program National de Imunizari din 1995. Mii de copiii nascuti intre 1990 - 1995 in judetul nostru vor fi feriti de hepatita B urmare a initiativei si a gandirii sale de perspectiva:"Doctore, daca o tineti tot asa dupa ce eu n-o sa mai fiu in 50 de ani n-o sa mai aveti hepatita B". 
Dupa 1990 obosise: "Las locul la astia mai tineri mai Netuta!' ii spunea secretarei-asistentei noastre, care lucrase o viata cu el. N-am sa uit niciodata cand a aparut prima solicitare de deschidere a unui cabinet particular de stomatologie in oras dupa Revolutie. A tinut dosarul mai multe zile la el pe birou si pana la urma mi l-a intins mie, care aveam biroul in stanga dansului:
-"Doctore mergi tu sa vezi spatiul cabinetului asta, ca eu nu pot. In aniii '50, ca director de Directie Sanitara, la indicatia Pardidului, eu am inchis toate cabinetele particulare din oras. Asa erau vremurile. Acum ca s-au schimbat timpurile, ar fi un pacat sa ma duc eu, mergeti voi ca sunteti din alta generatie, noi a trebuit sa facem compromisuri. Mergeti voi, la vremuri noi, oameni noi." Si nu s-a implicat niciodata in autorizarea vreunui cabinet medical, lasand acesta activitate pe seama unei colege mai tinere.
Sefu' si Spitalul Judetean Galati

P.S. Nu am din pacate o fotografie de-a doctorului Brebenel, asa ca afisez o fotografie a florii de la care ii provine numele: Cordyalis Bulbosa, pe romaneste Brebenel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu