sâmbătă, 28 martie 2020

Legile carantinei acum 190 de ani în Moldova


REGULAMENTUL ORGANIC AL MOLDOVEI, CAP. VI.


REGLEMENTUL CARANTINELOR, SECTIA IV

Despre călcările legiuirilor carantinii și pedeapsa lor.

Art. 204. Acei ce vor călca legiuirile carantinii se vor pedepsi în chipul următor după ce o va înplini, trimes pe viață la ocnă.
Dacă cineva ar aduce în Moldova mărfuri pe ascuns sau alte lucruri, atunce îndoită vina de controbant și de călcarea cordonului se va pedepsi prin confiscația lucrurilor prinse, iar călcătoriul cordonului va fi osândit la ocnă pe viață.
Acela ce va ascunde vreun lucru și se va dovedi în cursul facerii carantinii, se va supune la o nouă carantină, socotitä din zioa când se va dovedi în această călcare.
  Acei ce s-ar atinge de o persoană sau de un lucru aflători în carantinä, precum și lucrurile atinse de un călător ce ar intra în carantinä, asăminea să vor supune la o nouà carantină;
   Intâmplându-se ca neștine sä ispitească a călca legiuirile carantinii sau cordonul și carile după poftorita amelițare de cätre jandarm nu s-ar trage îndărăpt, atunce jandarmul va fi înputernicit a înpușca pe acest călător.
Art. 205.Călcările legiuirilor carantinii făcute de către dregătorii ei sânt de doă feluri:
1. Cele întâi făcute cu înadins și cu scopos a vreunui interes ;
2. Iar cele de al doile care urmează din lenevire,
Art. 206. Sant socotiți vinovați a felului întâi :
   Dregătoriul carantinii ce ar lăsa să treacă un călător sau mărfuri, fără a-1 supune la regulile carantinii orânduite,
    Jandarmul sau pichetul sträjii pământești, carile, după ce va opri pe un călător ce s-ar ispiti a trece pe furiș cordonul, 1-ar lăsa să treacă înnainte fără a-1 trimite la cea mai aproape cantoră a carantinii.
Art. 207. Sânt socotiți vinovați de feliul al doilea:
a) Slujitorii carantinii cari ar lăsa să treacă marfa și după înplinirea zililor rânduite carantinii, însă carele necurățindu-se destul, ar pricinui vreo intâmplare de molipsire.
b). Jandarmul sau pichetul carele ar lăsa vreun punct slobod pe unde să se poatä comunicarisi.
Art. 208. Calcătorii feliului întâi se vor pedepsi de moarte.
Art. 209. Dregătorii cei mari ce s-ar fi dovedit de vinovați în călcarea
feliului al doile se vor scoate din slujbă și se va declărui nevrednici de a mai intra în dregătorii.
Dregätorii mai mici se vor pedepsi trupește.
Art. 210. Pentru orice nedreptate ce ar urma din partea dregătorilor carantinii sau a slujbașului cordonului, vor fi scoși din slujba și  îndatoriți a plăti părții înstrâmbătățite îndoitul pagubii ce ar fi suferit.

vineri, 27 martie 2020

Sfaturi pentru perioada următoare a epidemiei cu coronavirus.


Sursa imaginii: Wall Street Journal
Situația epidemiei cu coronavirus se agravează pe zi ce trece așa cum am estimat încă de acum doua luni și doresc să vă împărtășesc din experiența proprie despre cum ar trebui să fie efectuată protecția individuala și cea a familiei împotriva acestui agent patogen. Nu am să insist pe cele mai uzuale sfaturi pe care vi le dau și autoritățile: spălați mâinile, stați acasă, evitați contactul apropiat cu alte persoane . Mă voi strădui să le centralizez și unde este nevoie am să dau detalii.
Stați acasă înseamnă să stați în casă.
Știu că este greu, dar este esențial pentru a nu fi infectați de alții.
Nu se cunosc multe despre biologia virusului, că virusologii au fost ocupați cu alte probleme în acesta perioadă decât să-i testeze rezistența în mediu exterior, pe suprafețe, obiecte, în secreții.
Virusurile se cultivă greu, pe linii celulare vii, iar inoculările de pe obiecte, suprafețe etc. nu sunt încă standardizate. Se presupune că la adăpost de soare poate rezista ore sau chiar zile în praf și secreții din cauza faptului că are anvelopă, o membrană cu structura lipo-proteică, motive pentru care poate fi distrus de toți dizolvanții de substanță organică: săpun, detergenți, alcool, eter, benzină etc. Nu știi niciodată deci cine a utilizat un cărucior sau coș de supermarket anterior ție, cine a apăsat un buton de lift, cine a ambalat coletul de la Amazon, sau cine a urcat scările înaintea ta cu mâna pe balustradă. Sau cine a tușit sau strănutat cu 10 minute înainte în holul de intrare al blocului și tu poți trece prin norul lui de aerosoli.
Și atunci stați acasă, acolo sunteți cel mai feriți.
Asigurați-va că aveți o provizie de alimente de uz curent pentru cel puțin o săptămână să nu trebuiască ieșiți din casă zilnic. Utilizați alimente care sunt ambalate mecanic: pâine  K-touch, lapte și lactate, preparate, legume și fructe ambalate care se pot spăla și curăța de coajă ușor și legume care se pot fierbe, prăji sau coace. Lăsați semipreparatele gătite de alții și salatele pentru altă perioadă, renunțați la catering inclusiv la a comanda pizza, iar dacă totuși o mai faceți sterilizați mâncarea gătită prin fierbere, la microunde sau în cuptorul încins câteva minute.
Asigurați-va că aveți o provizie de alimente conservate pe care să le folosiți în caz de izolare totala pentru cel puțin o lună: conserve de legume, pește, carne, supe concentrate, paste, orez, mălai, zahăr, făină, ulei, cafea și ceai. Nu neglijați apa minerală, hârtie igienică, prosoape de hârtie, șervețele de nas, detergent, săpun, dezinfectante, mănuși de latex, mănuși de menaj și chiar mănuși de grădină. Când nu aveți dezinfectante puteți impoviza:
·  soluții clorigene se pot obține din hipoclorit care este un înălbitor (blech, soluție Javel, Clorox, Chlorine etc.). Dacă nu găsiți în farmacii sau market-uri magazinele de tip brico au substanțe clorigene pentru piscine. Bromul este la fel de bun, se găsește de asemenea pentru piscine în diferite combinații.
·   Alcoolul este indicat pentru dezinfecție în concentrații de peste 40%. Acasă unde nu te miroase nimeni te poți dezinfecta pe mâini cu votcă, whisky sau chiar cu o palinkă. În magazine mai există încă alcool rafinat de 70o sau 90 o. Ideal ar fi gelul hidroalcoolic din farmacii, dar el trebuie păstrat pentru situații în care nu putem să ne spălăm pe mâini și nu am purtat mănuși.
·   Gel hidroalcoolic se poate face și în casă, există mai multe rețete pe baza de alcool de preferabil concentrat la care se adaugă glicerină, aloe vera gel sau alți emolienți în proporție de 1/1.
·   Gel hidroalcoolic se găsește și sub forma de inițiator pentru aprinderea grătarului sau încălzitor pentru industria de catering sub forma de spirtieră (cutii de chouffage și sticle de reîncărcare de 1 litru). Nu le putem folosi pentru mâini că nu au factor de protecție tegumentară, dar le putem folosi pentru dezinfecția mănușilor exterioare (am să explic ce este asta mai încolo), sau pentru dezinfecția tălpilor atunci când intrăm în casă sau în mașină. Eu a amestecat gel pentru grătar cu alcool sanitar diluție 1/1 pe care l-am pus într-o sticluță pulverizator pe care o am în mașină. Stropesc cu ea mănușile și tălpile pantofilor. Dacă nu ai spirt improvizează: diluează cu orice alcool. Poți folosi inclusiv soluții de parbriz de degivrare pentru iarnă care au conținut ridicat de alcool.
·   Soluțiile pe bază de oxigen nativ: perogen, perhidrol, apa oxigenată, perform etc. sunt de asemenea utile. Probabil sunt greu de găsit, dar comprimate de oxigen activ se folosesc și la piscine, iar toți avem în casă Vanish care conține peroxid.

Dacă totuși trebuie să ieșiti din casă atunci echipați-vă corespunzător și procedați cel puțin ca Raed Arafat la întoarcerea la locuință. Eu cred că situația se va agrava și atunci va trebui să improvizăm și echipament de protecție pentru cap, față și ochi, corp, respirație și mâini.
·  Acoperă capul cu un fes, batic, căciulă, pălărie, etc.; părul se încarcă ușor electrostatic și reține praful și alte particule inclusiv biologice.
·  Fața se acoperă cu mască de preferință FFP2 sau chiar FFP3. Deși acum sunt foarte scumpe eu am primit cam în 10 zile măști din Marea Britanie luate de pe net și în 2 săptămâni măști cumpărate din China. Sunt esențiale pentru protejare respiratorie. Masca „chirurgicală” albastră din hârtie nu te protejează, se umezește, este mai bună o mască de zugrav (de praf). Măștile se pot steriliza prin expunere la lampa de ultraviolete 10-15 minute. 
·  Lampa de ultraviolete se cumpară din magazine de întreținere corporală (pentru bronzat), sau de pe net de pe diverse situri specializate. 
·  Ochii se acoperă cu ochelari. De orice fel, dar să fie cât mai mari: de vedere, de soare, de plastic pentru muncitori. Nu ignorați în extremă urgență dacă situația se agravează ochelarii de schi. Am râs cu toții de fotografiile din China cu oameni care și-au făcut viziere de protecție faciala din bidoane de plastic transparente, dar a funcționat.
Sursa imaginii: The Sun
·  Mâinile se protejează cu mănuși. Din experiență Ebola s-a implementat măsura utilizării mănușilor multistrat, necesară mai ales în unitățile medicale. Noi o utilizăm de două săptămâni sper eu cu succes:
o  Pun întâi o pereche de mănuși de cauciuc (chirurgicale) sau de menaj subțiri care va fi ca o piele de protecție chimică și biologică a mâinii.
o  Peste ele pun a doua pereche de mănuși de protecție mecanică: mănuși de cauciuc, sau din P.V.C. de menaj groase, sau mănuși de gradină cu degete cauciucate. Pe acestea din urmă care sunt rezistente la chimicale le dezinfectez des (cu gel de aprins grătarul diluat). Cele de interior le spăl cu apa și săpun, fiindcă nu rezistă la alcool.
·  Corpul trebuie să fie cât mai acoperit la exterior de preferință cu haine din materiale cât mai compacte; poliester, bumbac, chiar impermeabile. Dacă epidemia se extinde periculos ieșiți din casă dacă este nevoie cu haine care se pot dezinfecta prin stropire cu dezinfectant  (chiar și cu clor): impermeabile din P.P.L., PVC, sau alte materiale plastice, haine de sport impermeabile.

RUTINA LA IEȘIREA DIN CASĂ:
(vezi și postarea mea de pe Facebook cu pusul și scosul echipamentelor de protecție, este orientativă, dar instructivă)

  1. După ce ne spălăm pe mâini ne punem ochelarii și masca de protecție.
  2. Ne punem pe rând cele două perechi de mănuși de latex și de protecție mecanică.
  3. Ne îmbrăcăm cu haine și ne acoperim capul.
  4. Ne încălțăm.
  5. Punem în buzunare portofelul, telefon, cheile, șervețele dezinfectante și o sticluță cu gel.
  6. Dezinfectăm mănușile exterioare și ieșim afară.
  7. Stropim cu soluție de săpun prosopul din fața ușii așezat peste covorașul de șters picioarele și cel din pus în interior.
  8. Dacă mergem la mașină după deschiderea ușii dezinfectam mănușile exterioare
  9. Dezinfectam mănușile exterioare ori de câte ori atingem obiecte, suprafețe etc. și dezinfectam tălpile încălțămintei ori de câte ori intram în mașină.

RUTINA LA INTRAREA ÎN CASĂ:

  1.      Punem picioarele pe prosopul umezit cu soluție de săpun din fața ușii.
  2.      Pășim în hol (pe rând dacă suntem mai mulți) și lăsăm din mână bagajele.
  3.     Dezinfectam mănușile exterioare cu gel hidroacoolic.
  4.      Golim buzunarele pe o tavă.
  5.     Scoatem haina și o punem pe umeraș.
  6.      Ne descălțăm și punem încălțămintea pe covorașul interior din spatele ușii umezit cu soluție de săpun.
  7.     Punem picioarele în papuci.
  8.     Ducem cumpărăturile în baie sau/și bucătărie și ștergem pachetele cu o cârpă înmuiată în soluție de săpun sau ncu un.
  9.     Ducem umerașul cu haina pe terasa la aer, soare sau în orice încăpere în care nu intram des ßi unde putem aerisi.
  10.     Dezinfectam mănușile exterioare cu dezinfectant cu alcool și le scoatem.
  11. .   Scoatem masca.
  12. .   Spălăm mănușile interioare cu apa și săpun, le ștergem cu un prosop curat dedicat, le dăm cu talc le scoatem și le întoarcem. Se pot refolosi. Când le punem data următoare le vom spăla la exterior și le vom șterge cu prosopul dedicat.
  13. .   Scoatem ochelarii și îi spălam cu apă și săpun.
  14. .   Spălăm fața, mâinile și dacă am stat mult afară în zone aglomerate, facem duș.

Cum să distrugem coronavirusurile.

Modul de formare al anvelopei virale.
În toată agitaţia despre noul coronavirus provenit din China, deşi se cunosc puţine lucruri despre rezistenţa lui în mediul exterior, un lucru este cert: virusul este distrus de apă şi săpun şi de dezinfectantele pe bază de clor şi cele pe bază de alcool.
Mecanismul de acţiune este similarpentru săpun şi alcooli: se  dizolvă elementele lipoproteice ale membranei virusului distrugându-i astfel singurul mod de rezistenţă în mediu.
Să o luăm treptat.
Pentru a se înmulţi virusurile care sunt cele mai simple organisme din lumea vie au nevoie de celulele gazdei pe care o infectează. Nu toate celulele sunt gazde bune pentru viruşi ci doar cele care au receptori pentru viruși pe membrana celulară. Dacă găseşte un astfel de receptor virusul se ataşează de membrana celulei pe care apoi o traversează intrând în citoplasma ei. Acolo are loc multiplicarea acidului nucleic viral (ADN sau ARN) şi a celorlalte proteine ale virusului, după care virusul se lipeşte de partea internă a membranei celulei gazda parazitate şi învelindu-se cu porţiuni din acesta ca o pelerină, se eliberează din celulă. 
Materialul provenit din membrana celulei gazdă se numeşte anvelopă şi conţine aceleaşi elemente ca şi membrana din care a provenit: proteine şi lipide (fosfolipide, glicolipide şi steroli, inclusiv colesterol). După cum ştim când vrem să scoatem petele de grăsime de pe un material putem apela la apă caldă și săpun sau la un solvent. Spirtul este un solvent care dizolva pereţii lipidici ai virusului care astfel se dezmembrează.
Putem să lărgim astfel gama produselor care distrug coronavirusul și la alte materiale care dizolva grăsimile: detergenții, produsele petroliere, solvenții organici etc. Din păcate nu toți pot fi folosiți ca biocide în medicina umană.
Pe de alta parte clorul, bromul, iodul (care fac parte din grupa halogenilor) au același mecanism de acțiune ca și oxigenul, peroxizii și radiația ultravioleta. Halogenii sunt elemente chimice extrem de active și în stare liberă provoacă ruperea moleculei de oxigen în 2 atomi, care sunt foarte activi la rândul lor și coagulează proteinele bacteriene sau virale. În mod similar acționează și peroxizii și razele U.V. 
Sub influența radiației U.V. oxigenul molecular este rupt în atomi extrem de activi, care formează cu alte molecule ozon, element extrem de puternic dezinfectant.
Ce concluzii putem trage de aici?
Putem utiliza dezinfectanți ca atare sau produse chimice de uz casnic care conțin dezinfectanți din cei enumerați mai sus. Banalul înălbitor cu clor, produsele din gama Domestos, Vanish si multe altele se pot folosi pentru dezinfecția curenta din gospodărie alături de apă și săpun.
Pentru inspirație puteți cerceta Registrul-national-al-produselor-biocide.

vineri, 6 martie 2020

Stadii de propagare a epidemiei cu coronavirusuri


Bazat pe ce s-a prognozat de Organizația Mondiala a Sănătății în urmă cu un deceniu când gripa amenința să devină pandemică si pentru actuala epidemie cu coronavirus n-CoV-19 care determina boala COVID 19 putem considera urmatoarea evoluție stadiala epidemică:
STADIUL 1

Scopul intervențiilor în stadiul I este de a stopa introducerea virusului pe teritoriul național. În acest context, au fost instituite „carantine” preventive pentru persoanele care se întorc dintr-o zonă de risc. Prioritatea este depistarea timpurie a primelor cazuri sosite în țară. Autoritățile medicale investighează cazuri suspecte și încearcă să identifice „persoanele de contact” care au avut contact cu un pacient.
 STADIUL 2
Scopul intervențiilor în stadiul 2 este de a reduce răspândirea în țară. Acest lucru este declanșat de identificarea zonelor de circulație a virusului pe teritoriul național și de înmulțirea și regruparea cazurilor indigene în cuiburi (cluster). Măsurile luate în cadrul etapei 1 continuă să se aplice, cu anumite evoluții: se pot avea în vedere închiderea creșelor, grădinițelor sau a altor unități de învățământ. Restricțiile privind vizitele pot fi impuse în structuri care primesc populații vulnerabile, cum ar fi spitalele și unitățile de cazare pentru persoanele în vârstă (azile) sau dependente (dizabilități). Planul prevede un apel la limitarea călătoriilor, suspendarea anumitor mijloace de transport în comun și restricționarea unor adunări mari (spectacole, evenimente sportive, târguri, târguri comerciale etc.). În zone de grupare a cazurilor în grupuri, sistemul pus în aplicare este în general mai restrictiv.
 STADIUL 3
    Scopul intervențiilor în stadiul 3 este de a gestiona consecințele epidemiei în cele mai bune condiții posibile și de a le atenua efectele. Această etapă se caracterizează prin circulația virusului pe întreg teritoriul. Guvernul solicită mobilizarea completă a sistemului de sănătate a spitalelor și a autorităților publice, precum și a instituțiilor medico-sociale pentru a proteja populațiile fragile, pentru a asigura îngrijirea pacienților fără complicații în ambulator, la domiciliu și a pacienților care prezintă semne de gravitate în spitale. Activitățile colective sunt puternic afectate. În cazul trecerii la stadiul 3, în cazul în care se constată că virusul circulă și că este transmisibil pe întreg teritoriul, activitățile colective sunt suspendate.
 STADIUL 4
În planul de prevenire și combatere a „pandemiei gripei” din 2010-2011, a fost identificată a patra etapă. A constat în „revenirea la situația anterioară”.