Informare
de presă
Rezultatele
acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea
prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine
animală în perioada
08
august - 02 septembrie 2016
În perioada 08.08.2016 -
02.09.2016, în cadrul acestui Plan Naţional de Control* au fost prelevate şi
analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne
(mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne
tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată,
pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne
tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă,
branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt).
Probele au fost recoltate
din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de
lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa
alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul
acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Argeș,
Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna,
Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj,
Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman,
Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.
În perioada menţionată, a
fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate
din:
•probă rezultată din
sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Vâlcea;
•probă rezultată din
sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
•probă rezultată din
sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
•probă rezultată din
sanitaţia carcasei de bovine, abator, judeţ Suceava;
•probă din carne tocată
vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
•probă din cârnaţi amestec
subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
•probă sanitaţie carcasă
ovină, abator judeţ Sibiu;
•probă sanitaţie carcasă
ovină, abator judeţ Sibiu;
•probă sanitaţie carcasă
ovină, abator judeţ Sibiu;
•probă recoltată din pastă
de mici, restaurant, judet Caraş Severin;
•probă rezultată din
sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Bistrita Nasaud;
•probă rezultată din sanitaţia
carcasei de ovină, abator, judeţ Bistrita Nasaud;
•probă recoltată din telemea de oaie,
judeţ Olt;
•probă recoltată din lapte crud
bovină, fermă, judeţ Prahova;
Ca urmare, Direcţiile Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale
oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele
incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de
Control.
Din informațiile furnizate de IISPV,
Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor
analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute
pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC), a fost urmatoarea:
-58 probe carne (pulpă vită, carne
tranșată vită, pulpă mânzat, gulaș vită, etc.) din care: 57 probe cu
rezultat negativ (98%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (2%);
-100 probe carne preparată (mici,
carnați, hamburger, frigarui, pastramă, etc.) din care: 93 probe cu
rezultat negativ (93 %) si 7 probe cu rezultat pozitiv (7 %);
-88 probe carne tocată (carne tocată
porc, carne tocată vită, carne tocată amestec) din care: 87 probe cu
rezultat negativ (99 %) si 1 proba cu rezultat pozitiv (1%);
-80 probe lapte crud de
vacă din care: 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) si 1 proba cu
rezultat pozitiv (1,25%);
-146 probe produse lactate
(telemea, branză maturată, caș, cașcaval, iaurt, smântână) din care:
145 probe cu rezultat negativ (99,3 %) si 1 proba cu rezultat
pozitiv (0,7 %);
-160 probe sanitație de pe
carcase bovine, din care: 157 probe cu rezultat negativ (98%) si 3 probe
cu rezultat pozitiv (2 %); -86 probe sanitație de pe carcase
bovine, din care: 69 probe cu rezultat negativ (80 %) si 17 probe
cu rezultat pozitiv (20 %). Direcţiile Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor
pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului
Naţional de Control.
*Planul Naţional de
Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a
fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie
2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor
de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată
şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu