Listeria monocitogenes. |
Din nefericire 4 bolnavi au decedat din cauza acestor infecţii.
Totul a început în Danemarca unde în 2015 s-a înregistrat primul caz din actualul lanţ de îmbolnaviri. Danemarca mai avusese cazuri de listerioză care recunoşteau calea de transmitere ca fiind carnea de somon afumat, fiindcă împreuna cu Olanda înregistrasera între 2010 şi 2015 un numar de 18 îmbolnăviri.
În 2017 în Danemarca au apărut în câteva luni 6 cazuri de listerioză şi în toate a fost implicat consumul de somon afumat la rece fabricat în Polonia.
Analizele genetice au aratat că este vorba de acelaşi genotip ST8. Ulterior cazuri de îmbolnăvire cu acelaşi genotip s-au înregistrat şi în Germania (4 în 2017 şi 1 în 2018), iar un caz din 2016 din Franţa se încadrează de asemenea în tiparul genetic.
Desi încă din 2017 Danemarca prin sistemul rapid de alertă european (R.A.S.F.F.) a comunicat despre cazurile de îmbolnavire, apariţia altor cazuri în Germania presupune persistenţa neregulilor de igienă pe traseul lanţului food..
Autorităţile poloneze care au investigat firma producătoare de preparate de peşte implicată în cazurile de îmbolnăviri au găsit listerii în numeroase probe recoltate: somon afumat la rece şi la cald, somon marinat, atât în forma de bucăţi cât şi feliat.
Investigaţiile genetice asupra listeriilor izolate in Polonia sunt în curs de evaluare, iar ancheta epoidemiologică s-a axtins şi asupra exportatorilor de somon din Norvegia, nu şi asupra producătorilor acestei specii de peşte, care au cifre de afaceri uriaşe si care sunt protejati de statul norvegian. În absenţa unei legături directe între somonul proaspăt si cazurile de îmbolnăvire ancheta în Norvegia s-a împotmolit la malul fiordurilor cu somon.
Din fericire loturile care au produs îmbolnavirile grave din occident nu au ajuns în comerţul românesc, dar nu se ştie niciodată dacă în alt ambalaj nu au intrat şi la noi în ţară.
Graficul de trasabilitate al somonului afumat implicat în infecţiile cu L. monocitogenes. |
Monitorizarea de către autorităţile europene a prezenţei Listeriei monocitogenes în alimente a arătat că pe primul loc sunt preparatele de peşte (5,6%), peştele (4,7%), preparatele proaspete de carne de porc (3.1%) şi cremele de brânză produse din lapte crud (2,5%). Aşa că titlul postării mele actuale ar trebui schimbat: atenţie la ce mâncăm, listerie să nu luăm!
Pe aceeasi temă:
RăspundețiȘtergerehttps://www.sante-nutrition.org/saumon-delevage-lun-aliments-plus-toxiques-monde/?fbclid=IwAR1uakXM158o9gbjDsh-brn-V1bsZYSvMevmnQjvaoTS1RzAAzTODjNE3KQ