Cum funcționează un sistem de monitorizare a igienei mâinii? De ce este el necesar? Care sunt beneficiile și costurile? Iată câteva întrebări la care voi încerca să vă răspund astăzi.
Indiferent de nivelul educației personalului medical din unitățile sanitare din toată lumea și în ciuda investițiilor uriașe efectuate în clădiri, utilaje, aparatură, spitalele înregistrează indiferent de standardele lor infecții asociate îngrijirilor medicale (H.A.I.: health associeted infections), mai cunoscute la noi drept infecții nosocomiale, sau infecții intraspitalicești. Epidemiologia modernă bazata atât pe observație cât și pe experiment a evidențiat în permanență veriga slabă a lanțului acestor infecții ca fiind OMUL. Adică poți să ai un spital impecabil, cu toate dotările posibile și să încasezi în permanență infecții nosocomiale.
Dar spre deosebire de Românika unde nimeni nu te întreabă: "bai doctore de ce s- a înfectat bolnavul ăsta?", în occident și cu precădere în S.U.A. avocații firmelor de asigurări sunt pregătiți să speculeze orice neatenție, eroare medicală apărută în dauna clientului lor. În contrapondere spitalele sunt nevoite să-și modifice politicile de management al infecțiilor nosocomiale și să acceseze metodologii noi și să-și instruiască în permanență personalul pe probleme de igienă și profilaxie.
Una din cele mai mari probleme din acest domeniu de luptă împotriva infectiilor din spitale este SPĂLATUL PE MÂINI. Un studiu publicat acum o lună în S.U.A. de Dr. Munoz-Price, Associate Professor of Clinical Medicine at the Institute for Health and Society, Medical College of Wisconsin, intitulat sugestiv: "Fecal patina in OR"-Patina fecală din sala de operație a identificat în urma unei observații de 8 ore de muncă în sala de operații că furnizorii de anestezie au atins obiectele nesterile din încăpere de 1132 de ori, interval in care au efectuat intubații, instalare de linii venoase, examinări, manipulând de 66 de ori robinetele de la aparatul de anestezie, dar spălându-și mâinile si dezinfectându-le în acest interval doar de 13 ori. (Mă gândesc cu groază ce se întâmplă în spitalele românești în acestă criză de anesteziști, când un medic este nevoit să furnizeze anestezie în mai multe săli de operație, eventual și în blocul de naștere sau în sălile septice!).
Ori astfel de observații au dus la dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a spălatului pe mâini folosind ultimele descoperiri ale științei.
Astfel la intrarea în spital pacientul primește un ecuson cu un microcip de identificare. Ecusoane asemănătoare au și membrii personalului medical, iar întregul circuit al pacientului si al personalului este astfel precis cunoscut. Fiecare salon sau rezervă pentru pacienți are montat la chiuvetă, sau în cazul antisepticelor (dezinfectante de mâini) în apropierea ușii de la salon un cititor de date. Vii, te speli, te dezinfectezi, poți accesa pacientul, altfel la apropierea de acesta se activează un semnal sonor sau/și luminos, iar în unele spitale din Franța chiar ești apostrofat: "Lavez- vous les main docteur!"
Dipozitiv purtat de personalul medical. |
Cititor de microcipuri. |
apropierea de pacient este permisa doar după dezinfectia mâinilor. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu