vineri, 31 mai 2024

Importanța dezinfecției mâinilor în prevenirea infecțiilor cu stafilococ rezistent la antibiotice.

Priviți cu atenție imaginea de mai sus care arată evoluția din ultimii 20 de ani a infecțiilor cu stafilococ MRSA (stafilococ auriu rezistent la meticilină) dintr-un spital belgian, comparativ cu numărul de litri de antiseptic cumpărat de spital. (Antiseptic = dezinfectant de mâini). În roșu este numărul de infecții cu MRSA, în albastru numărul de litri de antiseptic achiziționat. Vedem clar că pe măsura ce cantitatea de antiseptic utilizată crește, numărul de infecții scade. MRSA este un exemplu cum dintr-o bacterie banală, omul prin diferite tratamente antibiotice aplicate adesea inutil a dus la formarea unui supermicrob ultra-rezistent. Fenomenul este comun si pentru alte specii bacteriene: Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella etc.

Cazul recent al artistului Florin Piersic care suferă de o infecție asociată asistenței medicale (denumire mai noua pentru infecția nosocomială, sau intraspitalicească) este doar un vârf ai aisbergului acestei patologii, pe care atât medicii cât și Ministerul Sănătății se străduiesc să o țină cât mai sub preș și cât mai departe de ochii cetățenilor și de urechile ziariștilor. Am avut pe acest blog în urma cu mai mulți ani după cazul Hexi-Pharma analize serioase ale fenomenului infecțiilor asociate asistenței medicale și a mijloacelor de prevenire ale acestora. În anul 2016 după apariția Studiului PROHIBIT ( Provision and Consumption of alcool-base- hands rubs in European hospitals), studiu desfășurat între anii 2012-2013 în țările Europei și finanțat de C.E. am aplicat și eu aceeași metodologie de cercetare la un spital județean ales aleatoriu (la care am găsit execuția bugetară pe internet) și la spitalul unde lucram atunci.

Rezultatele le-am prins într-o lucrare care din nefericire nu a putut fi prezentată la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie nefiind selectată.
Romania deși fusese invitată la studiul PROHIBIT  nu participase și nu dăduse nici un fel de date studiului european al consumului de antiseptice pe baza de alcool, dar din calculele mele reieșea că un spital județean consuma sub 2000 de litri de antiseptic pe an, iar un spital de specialitate medicală ca cel in care lucram sub 500 litri pe an, cantități total insuficiente în ambele cazuri.