luni, 22 februarie 2010

Rapotul medico-legal al cauzei mortii regelui Tut

Dupa scanarea mumiei regale prin tehnici moderne s-a constatat ca acesta a suferit anterior datei decesului un politraumatism sever, care a fost urmat la cateva zile de infectie,care a condus la moartea faraonului. Inca de la data efectuarii scanarii mumiei au fost pareri diferite intre specialistii care au analizat imaginile realizate. O mare parte din echipa de medici a sustinut teoria politraumatismului, in timp ce alta l-a negat, considerand ca leziunuile au fost produse dupa moarte, in timpul imbalsamarii sau cu ocazia deschiderii sarcofagului de catre Carter in secolul trecut. Voi enumera leziunile descoperite la scanarea mumiei regale cu CT:
  1. fractura femurului stang la nivelul epifizei cu zone de initiere reparatorie
  2. absenta rotulei stangi, fapt semnalat si de Carter, gasita acum bine ascunsa in mana stanga a faraonului
  3. fractura rotulei drepte in situ
  4. fractura femurului drept 1/3 inferior
Ca urmare a inventarierii acestor leziuni s-a presupus ca faraonul a suferit un accident si exista doua teorii:
  1. a fost aruncat si a cazut din carul de lupta izbindu-se de sol si fracturandu-si genunchii
  2. a fost lovit cu o bata peste genunchi intr-o disputa, probabil in razboiul cu hititii care foloseau aceste arme ca principale arme de atac
Dupa cateva zile de la producerea accidentului plagile faraonului s-au infectat si el a murit prin septicemie. Faptul ca mumiei ii lipsesc coastele si sternul a fost pus pe seama manipularii incorecte a echipei lui Carter, sau pe seama imbalsamatorilor care le-au eliminat in timpul prepararii mumiei. Dupa unii membri ai echipei examinatoare ar axista si leziuni la nivelul vertebrelor, justificate de alti membri ca fiind generate de tehnicile de imbalsamare. Un raport complex al examinarii CT gasiti publicat de The Guardians in 8.03.2005, de unde am preluat si imaginea craniului regelui Tut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu