luni, 23 august 2010

66 de ani de la incendierea Institutului Notre Dame de Sion si 60 de ani de la confiscarea lui

Putina lume stie ca actuala Facultate de Mecanica a Universitatii Dunarea de jos din Galati este gazduita in cladirea Institutului Notre Dame de Sion, de la care puterea comunista a confiscat-o dupa razboi.
Congregatia Notre Dame de Sion (Zion, denumire ebraica a Ierusalimului, extinsa la toata Tara Sfanta) a fost infiintata in Franta in 1843 ca ordin al femeilor catolice, in scopul promovarii credintei crestine si educarii tinerelor femei, indiferent de religie in valorile morale ale bisericii catolice. De la infiintare Congregatia a construit orfelinate si scoli in multe regiuni ale lumii catolice si nu numai (Franta, Brazilia, SUA, Austria, Grecia, Turcia, Israel si Romania). Recunoscuta oficial in Romania din 1866, NDS a infiintat asezamante in tara noastra la Bucuresti, Iasi si Galati. Constructia institutului din Galati a inceput in 1867, in plina perioada de avant in constructiile municipale, generata de statutul de porto-franco al orasului, iar stilul arhitectonic se aliniaza celorlalte cladiri neoclasice monumentale din oras cum ar fi Liceul Vasile Alecsandri, infiintat tot in in 1867.
In 24 august 1944 dupa abandonarea Germaniei de catre aliatul sau Romania, orasul este bombardat de Armata Rosie care fac praf Piata Regala, portul si gara CFR. Este atinsa si cladirea institutului care arde aproape in totalitate. Va fi refacuta dupa razboi intre 1950-1953 prin munca patriotica. Cladirea este dedicata stiintelor exacte cu incepere din anul 1953, cand aici se muta sectiile Institutului Mecano-naval infiintat in 1951 (nave si exploatari portuare), devenit ulterior Institutul Tehnic, la care se adauga in 1953 Piscicultura, iar in 1955 Industria Alimentara. Institutul devine astfel Institut Politehnic.
Putine lucruri ne mai amintesc astazi de Notre Dame de Sion, (de care imi aduc aminte din povestirile a doua matusi, raposatele tante Aristita si tante Stela, surori cu bunica mea, care urmasera Notre Dame-ul). Am descoperit cu bucurie o fantana arteziana din acea vreme, uitata printre copacii vechi de peste 100 de ani din curtea facultatii si care imbina elemente de neoclasicism cu art nouveau.

Un comentariu:

  1. Ma bucura initiativa dvs. Si bunica mea de mama Dornescu Elena Elvira, casatorita Brosteanu nascuta la Piatra Neamt. Ea a fost eleva a acestui institut inainte de Marele Razboi. Detin acasa mai multe scrisori in limba franceza trimise ei de ,,la Mere Superieure''.Deosebit de interesante prin continut. De asemenea niste carti in limba franceza dupa care tinerele fete invatau.In interioarul institutului tuturor le era interzis a se exprima in alta limba decat cea franceza.

    RăspundețiȘtergere