marți, 26 octombrie 2010

Spatiul cvadrangular Velpeau

Alfred Armand Louis Velpeau
Alfred Armand Louis Velpeau a fost un stralucit chirurg francez din secolul XIX cu preocupari in domeniul anatomiei, embriologiei, obstetricii, chirurgiei, ortopediei etc. Profesor de chirurgie la Universitatea din Paris, Velpeau este autorul mai multor tratate de anatomie, obstetrica si tehnica chirurgicala. Numele sau este legat de mai multe descoperiri, care astazi ii poarta numele: bandajul Velpeau, canalul (inghinal) V., fosa (ischiorectala) V., hernia Velpeau (femurala), boala Velpeau (hidrosadenita supurata), spatiul quadrangular Velpeau.
Spatiul cvadrangular Velpeau (QS) dupa Anatomia lui Gray.
 Spatiul  cvadrangular  este un spatiu descris de Velpeau la membrul superior, in regiunea scapulara, fiind limitat: superior de muschii rotundul mic si infraspinos, inferior rotundul mare, medial capatul lung al tricepsului brahial si lateral colul chirurgical al humerusului. Importanta acestui spatiu este data de continutul sau: artera circumflexa posterioara a umarului si nervul axilar, care pot fi interesate in traumatismele umarului. 
In situatiile in care pachetul vasculo-nervos este comprimat de fibroze, tumori, ganglioni, chisturi, anevrisme arteriale, etc. se instaleaza sindromul de spatiu cvadrangular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu