miercuri, 8 iunie 2011

Să sustinem protestul medicilor de familie

Credeam că dezinformarea prin mass media românească a apus o dată cu rafalele de la Târgovişte, dar m-am înşelat. După mai bine de doua decenii de democraţie originală, metoda securistă de a minţi poporul cu televizorul, este la fel de utilizată, ca în zilele în care minerii veneau la Bucureşti să plateze flori în Piaţa Universităţii pe locurile unde campaseră golanii anului 1990.
Ca să fiu mai concret zilele astea, de când medicii de familie au intrat în a şaptea zi de protest împotriva impunerii cu de-a sila a unui Contract cadru cu Casa de asigurari, (de ce îi mai spune "contract" dacă totdeauna este impus??, suna mai corect "dictat"), toate posturile tv pupincuriste ale puterii s-au înghesuit să-l găzduiască pe domnul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, care să ne mintă de la obraz, cum ca problemele medicilor sunt rezolvate, numai că ei "nu vor reformă".
Cât de tâmpit este acest individ care la mai puţin de zece ani de la terminarea facultăţii, era deja numit director în Ministerul Sanătăţii, evident pe criterii politice, am mai scris aici.
Că în afară de spitalele în care şi-a făcut rezidenţiatul n-a văzut în viaţa lui un cabinet de medicină de familie, vă spun acum. E drept ca a fost şi director la Salrom (Regia Naţională a Sării), fără să fi văzut în viaţa lui în altă parte sare decât în solniţă.
Dar dincolo de amatorismul de care dă dovadă acest individ, căţărat pe cel mai mare buget al României, prin metode balcaniste, de model fanariot, cel mai mult mă deranjează minciuna, demagogia, dezinformarea şi provocările pe care le generează utilizând cele mai ordinare tiparuri securiste.
L-am văzut pe N.L.Duţă pe un post al cărui nume nu-l amintesc, să nu-mi stric reputaţia, afirmând că un medic de familie câştigă 100 milioane de lei vechi pe lună. Nu ştiu cu ce se ocupă doamna Simona, soţia domnului preşedinte, dar ştiu cu ce se ocupă soţia mea care este medic de familie şi mai ales cât câştigă. Or fi medici de familie care câştigă 100 de milioane, poate pe la ţară, pe unde şi-a înţărcat dracu' bălaia, prin deltă, sau la munte, prin vreun sat uitat de Dumnezeu şi izolat de oameni. Dar să nu uitam că banii primiţi de la Casa de Asigurări sunt ai CABINETULUI şi nu ai medicului, care din ei plăteşte: 

  • personalul: asistentele, infirmierele, contabila, femeia de serviciu, operatorul de calculator care-i raportează lunar datele
  • regia cabinetului: apa, căldură, (ev. gaze), canalizare, telefon (fax), mobil, salubritate 
  • contracte cu firma de pază, firma de colectare deşeuri infecţioase, firma de internet, firma de asistenţă soft (selectata de Casa de asigurări dar plătita de medici), contract medicina muncii, contract cu firma de evaluare riscuri şi protecţia muncii, firmă semnătura electronică, firma implementare management de calitate ISO, service aer condiţionat, metrologie aparate medicale, service aparatură 
  • chirie, redevenţa concesiune cabinet, sau rata la bancă, dacă a cumpărat
  • formulare tipizate CAS, (furnizori selectati de Casa de asigurări, dar plătiti de medici)
  • medicamente de urgenţă
  • materiale sanitare de uz curent; seringi, ace, apasătoare de limba, fesi, tifon, vată, spirt
  • dezinfectante, detergenţi, prosoape de hârtie, săpun, hârtie igienică (inclusiv pentru pacienţi), materiale de curaţenie
  • asigurari mal praxis medic şi personal, asigurare cabinet, eventual RCA şi CASCO la maşină
  • echipamente de lucru şi de protecţie; halate, cearşafuri, aleze, prosoape
  • leasing automobil, aparate electrice şi echipamente
  • combustibil sau transport
Ce rămâne se face "venit impozabil" cu 16%, se plătesc asigurări sociale de sănătate, cotizaţie pensie, ajutor de şomaj, penalizări la Finanţe că nu plăteşti la timp din cauza întârzierilor de plată din cauza Casei de Asigurări, comisioane bancare pentru conturi, taxe trezorerie, taxe locale (habitat). Cu ce mai rămâne?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu