Alianţa pentru Salvarea Antibioticelor din Marea Britanie a publicat luni 5 septembrie 2016 rezumatul studiului comandat la Universitatea din Cambridge, pentru depistarea bacteriilor din specia Escherichia coli pe carnea de porc şi de pui vândută în supermarketurile britanice.
Cercetatorii au recoltat 189 de probe de pe carne de porc şi de păsări de curte cu origine
din Marea Britanie, din cele mai mari şapte lanţuri de supermarket-uri britanice, şi
anume: ASDA, Aldi, Coop, Morrisons, Sainsbury, Tesco şi Waitrose.
S-a constatat că 24%
din probele de carne de pui testate au fost pozitive pentru E. coli ESBL pozitivă*,
un tip de rezistenţă la antibioticele moderne de tip cefalosporină, antibiotice deosebit de
importante, deoarece sunt utilizate pentru tratarea infecţii grave cu E. coli.
Un
număr total de 51% din tulpinile de E. coli izolate din probele de carne de
porc şi de pasăre au fost rezistente la antibioticul trimethoprim, care este
utilizat pentru tratamentul infecţiilor tractului urinar inferior (infecții ale vezicii urinare), fiind component al bine cunoscutului Biseptol.
În
plus, 19% din tulpinile de E. coli au fost rezistente la gentamicina, un
antibiotic foarte important folosit pe scară largă pentru tratarea infecţiilor grave ale tractului urinar superior (infecții
ale rinichiului sau ureterelor).
Aceste
constatări sugerează că utilizarea excesivă a antibioticelor în zootehnia intensivă
contribuie, prin trecerea lor în lanţul trofic, la creşterea nivelului rezistenţei
bacteriene, fiind găsit şi în infecţiile umane cu E. coli.
În timp ce consumul crescut
de antibiotice în medicina umană este de asemenea, un motiv major pentru apariţia
rezistenței bacteriene, unii
oameni de ştiinţă britanici susţin că aportul fermei este la fel de important pentru
rezistenţa bacteriană la antibiotice, că de fapt "Suntem ceea ce
mâncăm".
(Prelucrare după un material E.C.D.S.)
*ESBL: Extended Spectrum Beta Lactamase, (betalactamază cu spectru extins). Bacteriile care prezintă aceasta enzimă sunt rezistente la betalactamine, antibiotice din care fac parte penicilinele, cefalosporinele şi aztreonamul. Se cunosc până în prezent două bacterii care prezintă această enzimă: E. Coli şi Klebsiella.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu