vineri, 26 mai 2017

Atenţie la căpuşe!

Căpuşă gata de atac cu cârligele pregătite de agăţat.
Căldurile din această primăvară şi ploile au determinat creşterea viguroasă a vegetaţiei în parcuri, lunci, păduri şi zone de agrement acoperite de iarbă. Ca urmare a acestui fapt şi a întârzierii tradiţionale a autorităţilor locale în a lua măsuri de dezinsecţie şi de tăiere a ierbii în zonele publice, a crescut îngrijorător numărul de atacuri de căpuşe la oameni şi la animale, înregistrându-se chiar cazuri de boala Lyme.
Care-i legatura între iarbă şi căpuşe?
Atât capuşa adultă cât şi larvele şi nimfele ei sunt hematofage, adică se hrănesc cu sânge animal. Larvele abia ieşite din ou se agaţă de animale mici, rozatoare, păsări şi după ce se hrănesc cad pe sol unde se tranforma în nimfe. Nimfele se hranesc şi ele şi apoi ajunse pe sol se transformă în adulţi care vor ataca la rândul lor alte vieţuitoare. Acest ciclu care durează 3 ani este în întregime periculos şi pentru a putea accesa sursele de hrana cu sânge cald căpuşele şi intermediarele ciclului metamorfotic sunt nevoite să se caţere pe firele de iarbă, pentru a se agăţa mai uşor. Dotate cu patru perechi de picioare, căpuşele adulte se caţără pe vârful firelor de iarbă unde rămân fixate pe picioarele din spate, în timp ce cu picioarele din faţă prevăzute cu cârlige se agaţă de tot ce mişca pe lânga ele: blana animalelor sălbatice, sau domestice, penajul păsărilor, picioarele oamenilor. Mică şi aplatizată căpuşa este greu de observat şi adesea se confundă cu pistrui sau aluniţe. Abia când parazitul se hrăneşte şi-şi măreşte volumul uneori de peste 100 de ori după priza de sânge devine mai vizibilă.
Cum ne protejăm de căpuşe? Zece reguli esenţiale:
1.     În primul rând evitând zonele cu vegetaţie bogată şi necosită. Cea mai frecventă capuşă de la noi din tară Ixodes ricinus (numită astfel după asemănarea sa cu un bob de ricin), este prezentă în toate judeţele ţării, atât în oraşe unde este găzduită de câini comunitari, cât şi în mediul rural unde este frecventă la oi, vaci, cai, dar şi la animalele sălbatice (cerbi, căprioare, iepuri, rozătoare şi chiar lilieci).
2.     Deci evitaţi picnicul la iarbă verde, pe patură. Utilizarea unui mobilier de camping (masă, scaune) este utilă, căpuşele nu se pot căţăra pe picioarele netalice ale lor.
3.     Utilizaţi pentru deplasare prin păduri potecile şi încercaţi să nu vă abateţi de la ele.
4.     Folosiţi pentru deplasarea prin zone cu potenţial de căpuşe pantaloni lungi, legaţi cu o jartieră la gură, sau pantaloni pană băgaţi în şosete trei sferturi. Partea de sus a corpului acoperiţi-o cu un tricou cu mâneca lungă, iar pe cap puneţi un batic, un fes, şapcă sau pălarie de soare. Adesea se întâlnesc infestaţii cu căpuşe ale pielii capului de la căpuşe căzute din cuiburi de păsări, sau de pe păsări.
5.     utilizaţi produse repelente (respingătoare) pentru căpuşe gen Off sau Autan, din categoria celor care au o căpuşă desenata pe flacon. Pulverizaţi produsul pe părţile expuse şi pe haine, în special pe pantaloni. Efectul dureaza ore în şir.
6.     pulverizaţi pe îmbrăcăminte şi încalţăminte soluţii care conţin permetrin un insecticid inofensiv pentru animalele cu sânge cald. Utilizat iniţial pentru tratarea echipamentelor militare, produsul este inclus mai noi în multe echipamente sportive civile. Pulverizarea produsului în perimetrul cortului reduce riscul infestării în timpul campării la iarbă verde.
7.     la terminarea expediţiei în natură, înainte de a urca în maşină, tren etc. examinaţi îmbrăcămintea şi echipamentul de excursie şi îndepărtaţi toate resturile de vegetaţie, paie, frunze etc.
8.     la întoarcerea acasă verifică amănunţit tot echipamentul folosit şi îl periem cu grijă deasupra căzii de baie. Hainele şi încălţămintea se lasă timp de câteva ore pe terasă expuse la soare, sau şi mai bine introduse într-un sac menajer negru legat la gură şi atârnat la soare. Larvele si adulţii de căpuşă mor în câteva minute la tremperatura ridicata.
9.     verificaţi cu atenţie la duş toate părţile vizibile ale pielii, utilizând eventual o oglindă şi solicitând sprijinul unei alte persoane. Copiii trebuiesc examinaţi atent, ei fiind adesea amatori de tavălit prin frunze moarte sau prin iarbă. Căuta-ţii în cap cu atenţie atât vizual cât şi prin palpare.
10. căpuşele găsite se extrag cu penseta sau cel mult cu mănuşă de cauciuc care să protejeze mâna, apucându-le de la cap, cât mai aproape de piele şi trăgând uşor să nu se rupă, sau să nu plesnească. Locul se dezinfectează şi este necesara prezenţa la un medic pentru a decide dacă este necesară profilaxia bolilor transmise prin muşcătura de căpuşe.
Căpuşă înainte si după ce s-a hranit cu sânge.
(Dreamstime.org)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu