joi, 4 octombrie 2018

Carantinarea unui sat românesc în vremea holerei

Izolarea un sat ai cărui locuitori cred că medicii îi otrăvesc pe cei suspectați de holeră.
The Illustrated London News, 18 November 1911, p.821,

Izolarea un sat ai cărui locuitori cred că medicii îi otrăvesc pe cei suspectați de holeră.
Se pare că este aproape inutil să spunem că un mare război este declanşat în întreaga lume împotriva acestei boli îngrozitoare, holera. Tocmai în momentul de față vizita Regelui și a Reginei în Malta, în drum spre India, a fost anulată din cauza izbucnirii holerei acolo.
Opinia aceasta referitoare la holeră vine din România și ne oferă o paralelă cu o recentă demonstrație în Italia, în care țăranii ignoranți, crezând că medicii au luat pacienți cu holeră la spital pentru a fi ucişi, au scos cu forța cazurile de holeră de la autorități și l-au purtat pe umeri pe străzi la casele lor.
Desenul nostru este dintr-o schiță făcută în România. Corespondentul nostru spune: "Țărănimea, crezând că medicii otrăvesc orice suspecți de holeră luați în spitale, își ascund bolnavii și în unele cazuri, atacă și înving autoritățile care inspectează. Când această acțiune este luată într-o localitate, Guvernul o izolează în centrul unui cerc de soldați. Femeile din sat manifestă un interes considerabil pentrumilitari. "
 Frédéric De Haenen (1853 - 1928) based on sketches by Rook Carnegie (1860-1908) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu