duminică, 11 noiembrie 2018

Conferința Națională de microbiologie și epidemiologie de la Sibiu 2018

În perioada 8-10 noiembrie 2018 s-a desfășurat la Sibiu a XI  a Conferință Națională de microbiologie și epidemiologie, manifestare cu participare internațională.
Dincolo de incapacitatea Societății Române de Epidemiologie de a se desprinde de sora ei de microbiologie, situație care îi conferă în continuare profesorului de microbiologie Alexandru Rafila o zonă largă de manevră în spațiul sănătății publice din România, (exact ce și-a dorit toată viața), manifestarea a cuprins câteva subiecte interesante la care ma vor referi, dar și o pleiadă de comunicări mediocre, mai mult informative și cu foarte puțină contribuție personală.
Desfășurată pe parcursul a 3 zile, la Hotel Ramada din Sibiu și organizată cu unele bâlbâieli de Sănătatea Press Group, (o firmă destul de controversată care deține aproape monopolul manifestărilor medicale din România), conferința a atins câteva subiecte importante: vaccinările, infecțiile asociate asistenței medicale, tehnici și metode noi de diagnostic în bolile infecțioase, terapii noi HIV-SIDA și cum era de așteptat problema rezistenței și sensibilității la antibiotice în țara noastră. Din păcate la acest ultim subiect nu au existat decât comunicări descriptive sau informative bazate pe statistici locale și pe cele ale E.C.D.C., interesante pentru medicii profani în domeniu, dar plate pentru specialiști. 
Mă așteptam ca la un forum al microbiologilor, cei care identifică rezistența bacteriană și cel al epidemiologilor, cei care se confruntă cu ea, să se promoveze o politică a antibioticelor care pusă în poala decidenților să ducă la o legislație care să pună capăt abuzului de antibiotice, polipragmaziei, comerțului "la cerere" din farmacii și risipei din spitale. Din păcate nu s-a întâmplat așa, ne place să vorbim despre criza viitoare de antibiotice, dar de făcut nu facem nimic. Exact ca și în problema pădurilor tăiate cunoaștem situația dar o ignorăm. Ce va fi peste un deceniu? Dumnezeu cu mila!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu