joi, 13 octombrie 2011

Salonul internaţional de caricatură cu tematică medicală de la Brăila

Ronaldo Cunha Dias- Brazilia
Constantin Ciosu

V. Kurtu
Deschisă în urmă cu câteva zile la Promenada Mall din Brăila, expoziţia de caricaturi cu tematică medicală "Ghid de supravieţuire în sistemul medical românesc" te face să uiţi timp de câteva minute de grozăviile spitalelor din România: pacienţi ignoraţi şi ingoranţi, medici şpăgari şi asistente slab pregătite, (că pe cele bine pregătite le-am exportat în Italia), lipsă de medicamente şi de materiale sanitare, infecţii contractate în spitale, bolnavi câte doi în pat, medici scoşi pe bandă rulantă de facultăţi dubioase, gândaci şi şobolani, un tablou complet ar cuprinde mai multe pagini, dar cred că sunteţi sătui, toate astea le vedeţi la ştirile "mortuare" de la ora 17, cu sau fără prezenţa doctorului Binladen din Galaţi.
Că riscul de a merge într-un spital cu o problemă şi a ieşi de acolo cu alta, este cunoscut de români, ştiam. Ce nu realizam era faptul că dezastrul din sănătatea româneasca este atât de notoriu încât a devenit sursă de inspiraţie şi pentru caricaturiştii din alte ţări. Mai adăugăm ceva la lista care ne-a facut celebri în lume: mâncat de lebede, furt de la supermarketuri, vânzare de copii, cerşetorie prin galaxie, spargere de conturi, prostituţie, corupţie generalizată, etc.: spitalele periculoase.
Un prieten medic chirurg  la Floreasca mi-a povestit în urmă cu mai mulţi ani despre un american care a avut un accident de maşină în România. A fost salvat, operat, pus în ghips şi când s-a trezit într-un salon cu perfuzia pe braţ a întrebat: 
- What' s this thing?
- A blood transfusion to restore you quiqkly!
- No blood bag, brown thing that moves?
- Don' t worry, is a bug!
Peste trei ceasuri la solicitarea familiei un avion medical a venit si l-a transferat la un spital din Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu