luni, 24 iunie 2013

Propunere de amenajare a unui drum de acces către Valul lui Traian din satul Traianu, judeţul Galaţi

Val de aparare roman reconstituit.
            Recentul Colocviu dedicat fortificaţiilor liniare antice din stânga Dunării de jos desfăşurat la Brăila în 14 iunie şi la Galaţi în 15 iunie 2013, a ridicat mai multe probleme legate de viitorul acestor fortificaţii, monumente istorice de patrimoniu. Dacă timp de aproape 2000 de ani aceste lucrări de artă au rezistat prin amploarea mărimii lor, ultimele 5-6 decenii de agricultură mecanizată, au făcut ca aceste lucrări faraonice să fie aproape complet distruse pe întreg teritoriu al ţării prin nivelare în urma aratului intensiv.
            Arheologul dr. Eugen Silviu Teodor de la Muzeul de Istorie Naţionala a României într-o cercetare efectuată în judeţul Teleorman pe Limes transalutanus, atrage atenţia că fortificaţia nu mai este vizibilă în teren, existenţa ei fiind posibil de determinat, doar prin cercetări geofizice, sau magnetometrice. Pentru marele public acest val de apărare roman este pierdut.
            Nu în aceeaşi situaţie se găseşte Valul lui Traian din judeţul Galaţi. Vizibil pe aproape toată lungimea lui, valul de pământ este puternic afectat de agricultura intensivă în special pe porţiunile: Tuluceşti- Odaia Manolachi- Cişmele, unde se mai recunoaşte doar iarna şi primavara devreme când nu există culturi agricole care să-l mascheze.
În această porţiune, Consiliul Judeţului Galaţi, împreună cu instituţiile culturale din subordinea sa, au un proiect de reconstrucţie a valului de pământ în forma sa iniţială, în apropierea Pădurii Gârboavelor, lateral de DN 24 D Galaţi- Cuca.
Valul lui Traian în porţiunea Tuluceşti- Odaia Manolache.
            Spre deosebire de porţiunile enumerate mai sus, zona valului aflată în imediata apropiere a satului Traian, aparţinând de comuna Braniştea este aproape perfect conservată, valul având o înălţime impresionantă, de 5-6 m, datorită faptului că fiind aşezat pe limita de comună, terenul nu a putut fi arat şi astfel valul, nu şi şanţul, s-a conservat.
Valul lui Traian din satul Traianu
            Argumente pentru amenajarea unui acces la Valul lui Traian din şoseaua naţională DN 25 Galaţi- Tecuci în satul Traian, comuna Braniştea ar fi următoarele:
1.      De la şoseaua naţională până la zona în care valul devine vizibil sunt 500 m, iar până la porţiunea unde valul de pământ atinge înalţimea maximă sunt mai puţin de 1 km.
2.      La aproximativ 600 de metri de şoseaua naţională se găseşte o fostă cariera de pământ galben, folosită în prezent de localnici ca şi groapă de gunoi, în formă de semicerc cu raza de 150 m, pretabilă fi transformata în parcare cu investiţii modeste.
3.      DN 25 Galaţi- Tecuci este o cale de comunicaţie cu trafic turistic mai important decăt DN 24 D Galaţi-Cuca.
4.      Pâna la periferia localităţii drumul comunal este în condiţii destul de bune, urmând a fi amenajată numai porţiunea de la ieşirea din sat la viitoarea parcare.

5.      La o distanţă de aproximativ 2 km se găseşte Halta Şerbeştii Vechi care ar facilita accesul cu trenul a grupurilor organizate de copii, tineri etc.
Harta satului Traianu cu semnalizarea valului lui Traian.
Valul lui Traian şi posibila amenajare a unei parcari la capătul valului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu