marți, 25 martie 2014

O scrisoare de la domnul Tudose Tatu

"Candva pe blogul dvs. ati facut referire la faptul ca orasul Galati apare pe o harta ce apartine lui Richard Wapowski.
Multa vreme am crezut si eu in mentiunea Dlui. Paul Paltanea.Spre surpriza mea insa am descoperit ca cel care a facut mentiunea pe harta a fost de fapt Bernhard Wapowski, celebru cartograf in epoca care s-a stins din viata la 22.11.1535 la Cracovia. Din opera sa s-au pastrat 3 fragmente descoperite in 1932 de Dr. Kazimiercz Piekarski si descrise de Dr. Karol Buczek, cel care le-a si reprodus.
Din pacate fragmentele au fost distruse in 1944 cu ocazia revoltei din ghetoul din Varsovia unde Stalin desi putea nu a intervenit cu sprijin.
Am studiat si eu fragmentul de harta. Da Galatiul apare sub forma cea mai probabila de Galacz. Cert este ca hartile alcatuite de Wapowski probabil partial cu ajutorul lui Copernic, au fost gravate la Cracovia de Florian Unger in cursul anului 1526.
Ca un blestem acestea au ars in marele incendiu din 1528 din respectivul oras.
Harta se intitula Tabula Sarmatiae.
Concluzionand, este certa existenta micului targ la 1526, cum certa este si existenta cimitirului de la Precista cu cea mai veche moneda descoperita, aceasta fiind o emisiune germano-ungara de dupa 1490."

Aşadar pornind de la remarca domnului Tudose Tatu, cum că nu Richard, ci Bernhard Wapowski ar fi autorul primei hărţi în care apare numele oraşului Galaţi, am dat şi eu peste fragmentele păstrate din harta respectivă sub forma unor reproduceri din secolul XX. Cea mai cunoscută este aceasta, unde oraşul Galaţi este subliniat cu roşu:

Fragment dintro copie tipografică a hărţii Sarmaţiei de sud,
lucrată de Bernard Waporski la Cracovia în 1526.
Fragmentul este bucata estică a hărţii Tabula Sarmatiae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu