duminică, 20 mai 2018

Atlasului Ortelius din 1570

Astăzi 20 mai Google Doodle îl sărbătorește pe Abraham Ortelius cartograful flamand care a realizat în 1570 primul atlas modern al lumii, renumitul Thetrum Orbis Terrarum. 
Lucrarea apărută la Anvers conține 53 de hărți care acoperă toate continentele cunoscute la acea dată, (excepând Australia descoperită de europeni în 1606 și Antarctica înconjurată de James Cook abia între 1772-1774). Fiecare hartă are pe reversul ei o pagină scrisă despre teritoriul descris cu detalii geografice, istorice, care pot fi citite de oricine acum datorită internetului.
Evident că țările civilizate din occident bine cunoscute de geografii Renașterii sunt amplu tratate. La 1570 lumea civilizată se termina la Carpați singura provincie româneascî reprezentată în detalii fiind Transilvania, pe care se pot vedea și cteva localități din Muntenia (București, Târgoviște, Câmpulung, Pitești). Moldova este vizibilă doar pe harta mare a Europei, cu câteva orașe principale: Suceava, Fălciu, Putna, Huși, Lăpușna, iar Dobrogea doar cu orașele Tomis și Ninos (??) situat peste Dunăre în aria de confluență Siret-Prut.


Mai interesantă mi se pare semnalizarea unui oraș între Siret și Prut pe planiglob nenominalizat.

După zona de amplasare se pot lua în considerație mai multe localități de pe malul dobrogean al Dunării (Măcin, Troesmis, Dinogetia, Noviodunum). Având în vedere că sursele de informare ale cartografului flamand erau limitate la acea dată la hărți mai vechi și la descrieri istorice ale altor autori, pare foarte probabil ca localitatea semnalată să fie Isaccea (Noviodunum).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu