sâmbătă, 12 mai 2018

Legendele operațiiei cezariene I: Asclepios


Presupusă a fi numită după Iulius Caesar, operaţia de extragere a fătului din uterul matern este mult mai veche şi se regăseşte în practica medicală a multor popoare din regiuni geografice diferite, având probabil o origine comună în populaţiile neolitice (m-aş feri să le spun primitive, din considerente de respect pentru acei stramoşi ai nostri care au inventat roata, focul, locuinţele, cresterea animalelor, agricultura, arta şi medicina).

La baza a stat observaţia omului primitiv atunci când a omorât un animal şi când la deschiderea abdomenului s-a trezit în faţa unui pui viu. Probabil atunci a realizat că acest lucru este posibil și pentru fiinţele umane.
Numeroase surse istorice străvechi sau legende povestesc despre oameni născuţi prin tăierea abdomenului mamei lor atunci când aceasta murea la naştere, sau când travaliul ei prelungit punea în pericol viaţa fatului, mai ales în situaţiile unor prinţi sau regi. 
Astfel despre Asclepios zeul medicinii la vechii greci legenda spune ca a fost extras printr-o astfel de intervenție din pântecele mamei sale Coronis. Pe numele său Aegla, mama lui Asclepios era fata lui Flegias regelui lapiților, iar frumusețea ei i-a atras schimbarea numelui în Coronis, dar și atenția zeului Apollo care a lăsat-o însărcinată cu Asclepios. Dar cum zeul era mai mult plecat cu probleme fiind responsabil de muzică, poezie, arte, muze etc. Coronis s-a îndrăgostit de un tânar numit Ischis și i-a devenit acestuia iubită. Legendele povestesc că un corb care a văzut ce se întâmpla între Ischis și Coronis a zburat la Apollo și l-a informat despre trădarea iubitei sale. Furios zeul a rugat-o pe sora sa Artemis, zeița vânătorii să-i ucidă, lucru pe care acesta l-a făcut trimițând câte o săgeată în fiecare. Pentru a-și salva fiul zeul Apollo a coborât pe pământ și despicând abdomenul iubitei sale moarte l-a  scos pe Asclepios salvându-i astfel viața. Încredințat de Apollo centaurului Chiron pentru creștere și educație (asemeni lui Ahile, Tezeu, sau Iason), Aslepios va învăța de la acesta arta vindecarii bolilor substituindu-se ca zeu al medicinii profesorului său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu