miercuri, 12 februarie 2020

COVID 19: cum ne păzim de coronavirus

Evoluția cazurilor europene de infecții date coronavirus n-CoV 2019
Acum dacă s-a terminat și Anul Nou Chinezesc al șobolanului metal alb autoritățile de sănătate publică din toată lumea se așteaptă la o creștere alarmantă a numărului de cazuri de infecție cu virusul nou Made in China, numit n-Cov 2019 (noul Coronavirus 2019). 
De astăzi și boala a primit un nume COVID-19 (Corona-Virus Infectious-Disease din 2019). 
În urmă cu câteva ore când s-au actualizat datele O.M.S. în lume erau confirmate 43103 cazuri, din care 7333 evoluaseră cu S.A.R. (sindrom acut respirator, insuficiență respiratorie acută) și un număr de 1018 oameni decedaseră de acesta nouă maladie. Majoritatea cazurilor sunt în China unde de altfel a și izbucnit epidemia, dar se înmulțesc cazurile confirmate în afara Chinei (aproape 400) împrăștiate în 24 de țări.
E.C.D.C (Centrul European de Control al Bolilor), raporta astăzi (12.02.2020): 14 cazuri în Germania, 11 în Franța, 8 în Marea Britanie, 3 în Italia, câte două în Spania și Rusia și câte unul în Belgia, Finlanda și Suedia. 
Dacă la început cazurile europene aveau legătură cu deplasare recentă în China, de la sfârșitul lui ianuarie în Europa au apărut cazuri de transmitere fără legătură aparentă cu călătorii în zonele afectate.
Cazuri importate si cazuri autohtone de COVID 19 în Europa.
Important! NU s-au înregistrat cazuri de contaminare în urma călătoriei cu avionul chiar pe distanțe lungi și riscul de a contracta boala în Europa este deocamdată destul de scăzut.
Supă de lilieci în restaurantele chinezesti.

PREVENIRE COVID 19
Cum ne ferim de noua boală infecțioasă?
În principiu europenii nu consumă carne de lilieci, șerpi, dihori, veverițe, șobolani ș.a.m.đ. așa cum fac chinezii, deci sunt feriți de infecția care are și această cale de transmitere prin alimente. 
Din păcate contagiozitatea bolii este dată de transmiterea aerogenă (prin aer) atunci când bolnavii, uneori chiar la începutul bolii tușesc și strănută împrăștiind virușii în jurul lor infectându-i pe cei din jur și contaminând obiectele. Atingând cu mâna un obiect recent contaminat prin tuse/strănut putem să ne infectam dacă ducem mâna la nas, gură sau ochi. 
AȘADAR:

  • evitați locurile aglomerate greu de aerisit și de ventilat: cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, mall-uri.
  • dacă trebuie să faceți cumpărături mergeți la magazine dimineața în zilele de lucru și evitați aglomerația din zilele de weekend.
  • ține copii pe lângă casă, în curte, la plimbare în parc, cu bicicleta, rolele etc. nu la activități cu mulți copii, la petreceri, baluri, concursuri sau la săli de joc.
  • dacă trebuie prin natura serviciului să intrați în contact cu mai multă lume (sănătate, învățământ, administrație etc.) folosiți o masca de protecție respiratorie multistrat cu supapă, de preferință FFP2 sau FFP3, sau cel puțin o mască de zugrav bună (tip botniță). Măștile așa zise "chirurgicale" din hârtie protejează pe alții dacă tu strănuți sau tușești și mai puțin pe tine. Oricum decât nimic mai bine cu o astfel de mască cu condiția s-o schimbi după câteva ore. 
  • masca purtată corect acoperă nasul și gura și trebuie sa fie cât mai lipită de pielea feței. Ochelarii se pun peste mască pe care o fixează.
  • masca nu este necesară pe stradă, în parc sau acasă.
  • dacă refolosești masca este bine să o ții într-o pungă din plastic mereu în aceeași poziție. Pentru asta fă un semn pe o parte a pungii.
  • în acesta mare criză de măști (de tot felul) dacă ai un aparat de bronzat cu U.V. (ultraviolete) poți ușor dezinfecta masca așezând-o în bătaia radiațiilor. Câteva minute sunt de ajuns. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv în casa poți să-ți cumperi. Se găsesc la firme din România zeci de astfel de dispozitive, de la sterilizatoare pentru HORECA, detectoare de valută, lanterne U.V. sau chiar suport de periuță de dinți cu lampa de sterilizare. Fără a da nume tastați pe net lămpi U.V. și veți găsi zeci de furnizori și prețuri.
  • spală mâinile ori de câte ori ai pus mâna pe obiecte pe care au pus mâna și alții. Nu numai clanța de la ușă, mânerul de la WC, butonul interfonului, sau balustrada scării pot fi contaminate. Tot ce ai în jur și este atins de alții poate fi o cale de transmitere nu numai pentru COVID 19 dar și pentru gripă, hepatite ș.a.
  • un banal dezinfectant de mâini nu trebuie să-ți lipsească din casă, mașină sau buzunar. Sunt pe toate drumurile: sticluțe cu gel, șervețele dezinfectante chiar și distribuitoare mai sofisticate. Folosește dezinfectantul de mâini atunci când nu poți să te speli, sau nu ai condiții sau nu ai cele necesare.
  • șterge cu un șervet dezinfectant umed cumpărăturile ambalate când le aduci acasă înainte de a le pune în frigider sau în dulapuri. Nu știi ce circula prin magaziile supermarketurilor, prin mașinile de transport sau cine pune mâna pe marfa care ajunge la tine. 
  • spală legumele și fructele înainte de a le pune în frigider sau în congelator. Spală îndelung cu jet de apa salatele gata preparate la pungă, spanacul, rucola, verdețurile și ceapa verde.
  • coronavirusurile sunt puțin rezistente în mediu, mor după câteva ore, deci mărfurile chinezești industriale nu sunt periculoase.
  • asigură-te că ai în casă un termometru, o rezervă de măști, dezinfectante și medicamente pentru combaterea febrei.
  • salvează în telefonul mobil numărul medicului de familie și reține că dacă te îmbolnăvești de gripă, COVID, sau altă boala infecțioasă sună la medicul de familie, iar dacă starea se agravează suna la 112. Nu pleca cu tramvaiul, microbuzul și nu te duce la U.P.U. să pierzi vremea și să îmbolnavești si pe alții.
  • Sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu