vineri, 6 martie 2020

Stadii de propagare a epidemiei cu coronavirusuri


Bazat pe ce s-a prognozat de Organizația Mondiala a Sănătății în urmă cu un deceniu când gripa amenința să devină pandemică si pentru actuala epidemie cu coronavirus n-CoV-19 care determina boala COVID 19 putem considera urmatoarea evoluție stadiala epidemică:
STADIUL 1

Scopul intervențiilor în stadiul I este de a stopa introducerea virusului pe teritoriul național. În acest context, au fost instituite „carantine” preventive pentru persoanele care se întorc dintr-o zonă de risc. Prioritatea este depistarea timpurie a primelor cazuri sosite în țară. Autoritățile medicale investighează cazuri suspecte și încearcă să identifice „persoanele de contact” care au avut contact cu un pacient.
 STADIUL 2
Scopul intervențiilor în stadiul 2 este de a reduce răspândirea în țară. Acest lucru este declanșat de identificarea zonelor de circulație a virusului pe teritoriul național și de înmulțirea și regruparea cazurilor indigene în cuiburi (cluster). Măsurile luate în cadrul etapei 1 continuă să se aplice, cu anumite evoluții: se pot avea în vedere închiderea creșelor, grădinițelor sau a altor unități de învățământ. Restricțiile privind vizitele pot fi impuse în structuri care primesc populații vulnerabile, cum ar fi spitalele și unitățile de cazare pentru persoanele în vârstă (azile) sau dependente (dizabilități). Planul prevede un apel la limitarea călătoriilor, suspendarea anumitor mijloace de transport în comun și restricționarea unor adunări mari (spectacole, evenimente sportive, târguri, târguri comerciale etc.). În zone de grupare a cazurilor în grupuri, sistemul pus în aplicare este în general mai restrictiv.
 STADIUL 3
    Scopul intervențiilor în stadiul 3 este de a gestiona consecințele epidemiei în cele mai bune condiții posibile și de a le atenua efectele. Această etapă se caracterizează prin circulația virusului pe întreg teritoriul. Guvernul solicită mobilizarea completă a sistemului de sănătate a spitalelor și a autorităților publice, precum și a instituțiilor medico-sociale pentru a proteja populațiile fragile, pentru a asigura îngrijirea pacienților fără complicații în ambulator, la domiciliu și a pacienților care prezintă semne de gravitate în spitale. Activitățile colective sunt puternic afectate. În cazul trecerii la stadiul 3, în cazul în care se constată că virusul circulă și că este transmisibil pe întreg teritoriul, activitățile colective sunt suspendate.
 STADIUL 4
În planul de prevenire și combatere a „pandemiei gripei” din 2010-2011, a fost identificată a patra etapă. A constat în „revenirea la situația anterioară”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu